≫ 

Na uličnoj proslavi mature mnogo nevaspitanja. Profesor tvrdi: Ogromna razlika između Beograda i manjih mesta

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, smatra da su se i ranije maturanti slobodnije ponašali i da to nije isključivo fenomen novog digitalnog doba

  • 49
Maturanti Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ništa lepše od slike mladosti u srcu Beograda, od maturanata koji u majicama razdragani slave kraj važne epohe školovanja, u kojoj su stasali u devojke i mladiće. Ali, proteklih nedelja imali smo prilike i da vidimo scene u kojima je ovo slavlje uzimalo maha i preko granica priostojnosti. Baklje, blokirane ulice, vožnja na krovu automobila ili vožnja u alkoholnom stanju, pa čak i psovke i pretnje policiji zabeležene su na beogradskom asfaltu, izvan kapija škola.

U toku slavlja događali su se incidenti za koje se postavlja ključno pitanje da li su odgovorni samo vinovnici ili je slavlje koje kreće u pogrešnom smeru pokazatelj dubljeg društvenog problema vaspitanja mladih generacija. Da li najveći deo odgovornosti snose roditelji koji ih od malena vaspitavaju kako da se ponašaju prema sebi i prema drugima, i da li odgovornost snose i ljudi zaposleni u školskim institucijama? Da li odgovornost škole prestaje onog momenta kada maturanti i učenici zakorače izvan školskog dvorišta?

Milorad Antić predsednik Foruma srednjih stručnih škola kaže za Telegraf.rs da postoji očigledna razlika u ponašanju između beogradskih maturanata i maturanata iz unutrašnjosti Srbije. Prema njegovim rečima, kulturno ponašanje je izraženije kod učenika iz manjih sredina, što sa učenicima u Beogradu nije slučaj.

Video: Kosovo-Srbija! Maturanti šetaju centrom Beogarda i pevaju patriotske pesme

- Postoji ogromna razlika u ponašanju između maturanata iz Beograda i maturanata iz unutrašnjosti Srbije. Da li je to Velika Plana ili je to Požarevac, ili na primer Vranje, ogromna razlika zaista postoji. Vaspitni deo je mnogo izraženiji u manjim sredinama. Maturanti iz unutrašnjosti se uvek jave i u većini slučaja su kulturni, poštuju tu neku kurtoaziju, a sa beogradskim maturantima to, nažalost, nije slučaj. Da vam kaže neko "dobar dan", da vam ustane u autobusu, to ne postoji. Sloboda ponašanja i izražavanja je mnogo izraženija u Beogradu nego u bilo kom drugom gradu u Srbiji. Obično se tu radi o psovkama koje su upućene nastavniku, zatim svakodnevni govor koji u sebi sadrži različite psovke - tvrdi Milorad Antić.

On kaže da učenici u Beogradu žele da se istaknu i da dominiraju i da je to jedan od razloga njihovog ponašanja. Takođe, ne postoje adekvatne disciplinske mere koje bi upozorile i primorale učenike da se drukčije ponašaju i da poštuju autoritete kako u samoj školi, tako i izvan škole.

- Oni ne žele da dominiraju po pitanju znanja ili nečeg drugog, već žele da se pokažu da mogu da urade ono što ne mogu da urade deca iz manjih sredina. Takvo ponašnje među beogradskim maturantima dominira zadnjih par godina. Nema više vaspitnog dela. Kada se to konkretno izgubilo ja ne znam. Ja smatram da maturantima treba ugraditi vaspitni bonton u prve dve godine srednje škole upravo kroz predmet građansko vaspitanje i ja sam to predlagao Ministarstvu. Na taj način bi oni znali koji su osnovni postulati vaspitanog čoveka - kaže Milorad i dodaje:

- Vi ako niste vaspitani, vi onda komunicirate u vidu psovki, vike ili nemate odgovornost ni prema kome i niko nema autoritet nad vama, a u ovom slučaju nemaju autoritet zaposleni, od direktora do školskog policajca. Mislim da je uzrok u tome što je i društvo i škola popustilo pred ponašanjem mladog čoveka. Ne pribegava se disciplinskim merama, poput slanja u popravni dom, te mere se izbegavaju, a kada nema strožih sankcija onda nema ni autoriteta. Jedna od delotvornih disciplinskih mera bio bi društveno-korisni rad.

On smatra da postoji vaspitna odgovornost, kao i da je, prema njegovim rečima, problem u tome što ne postoji ozbiljan rad na relaciji pedagog - psiholog - nastavnik po pitanju sportskih, kulturnih i dramskih sekcija u okviru nastavnog programa.

Video: Slavlje maturanata kod Trgovačke škole u Beogradu

- Ne postoji ogroman rad u školi između pedagoga i psihologa. Ukoliko se desi nešto u školi, oni tog učenika zovu na razgovor, potom dođu roditelji i onda se taj slučaj rasteže mesecima. I nakon toga se ništa ne postiže. Neophodno je da pedagog i psiholog adekvatno rade sa decom, takođe i nastavnici. Potrebni su programi u koje učenike treba uključivati, kao što je sport i kultura i te programe trebaju da vode nastavnici. Od kulturnih programa to mogu biti dramske sekcije ili likovne sekcije i to treba dominirati u školskoj nastavi i na taj način se može dostići vaspitni nivo među učenicima.

Antić smatra da su se i ranije maturanti slobodnije ponašali i da to nije isključivo fenomen novog digitalnog doba. Sve je, kaže, počelo u vreme nemaštine i ratova.

- Negativno ponašanje učenika je počelo tokom inflacije i ratova devedesetih godina. Tada su oni mogli da osede bedu i da gledaju svojim očima kako njihovi roditelji rade po dva posla i preživljavaju. Takođe i poklanjanje ocena je bitno uticalo na ponašanje učenika u Beogradu. Tokom 1999. godine i bombardovanja su bile poklonjenje ocene svim učenicima, bile su čak poklanjane i diplome maturantima - kaže Antić.

Incident kod Ade

Policija je kažnjavala maturante koji su pravili probleme u saobraćaju kod Ade Ciganlije.

- Jedan broj maturanata je bio neodgovoran. Na društvenom mrežama je objavljeno da smo i intervenisali u zoni Ade Ciganlije gde se stotinak mladih krajnje nebezbedno ponašao u saobraćaju. Pored toga što su išli kolovozom, oni su se prevozili na vozilima. Mi smo profesionalno postupili, podneli prekršajne prijave protiv onih koji su nebezbedno i nepropisno upravljali vozilima, tako da smo isključili one koji su upravljali pod dejstvom alkohola. Mi razumemo mladost i to da su završili jednu fazu svog razvoja, međutim, to ne znači da treba da ostanu bez svojih života ili da ugroze živote drugih učesnika u saobraćaju - izjavio je danas Zlatko Belencan, načelnik Uprave saobraćajne policije PU Beograd

Napad na policiju ispred Šeste gimnazije

Tri maturatkinje privedene su 27. maja u policijsku stanicu na Zvezdari, nakon sramotnog incidenta koje su napravile nakon proslave u Šestoj beogradskoj gimnaziji.

Dve maturantkinje krenule su da se svađaju, guraju, a potom i dave. Policijske službenice su ih, prema saznanjima "Telegrafa" prvo upozorile da se smire, a kada je jedna prišla da ih razdvoji, zadobila je udarac pesnicom blizu oka. Tada je na lice mesta došla i Interventna jedinica policije.

Drami tu nije bio kraj, njene dve drugarice prišle su kolima i krenuo je novi napad. Svaka je otvorila po jedna vrata i vukla policijskog službenika za revere.

Radisav Milić, direktor Šeste beogradske gimnazije, odgovorio je za Telegraf da se incident dogodio u parku ispred Zvezdara teatra, a da je proslava maturanata u pkrilju škole protekla bez incidenata.

Video: Maturanti uzvikivali Za dom spremni u šetnji Stradunom: Odjekivao ustaški pozdrav Dubrovnikom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Azra Čengić

    7. jun 2022 | 18:26

    Postoji razlika u ponašanju dece iz Beograda i ostalih većih i manjih mesta u Srbiji. Kada dodju ekskurzije sa beogradskom decom radnici hotela u mom mestu čupaju kosu sa glave posle njihovog odlaska, jer naprave štetu a ponašanje po prodavnica a i na ulici je tek posebna priča. To vide od roditelja koji su ubedjeni da svi trebaju da im se klanjaju zato što žive u Beogradu. Za Beogradjane mi smo prosti seljaci ali mi bar znamo iz kog smo sela, a oni ne znaju sa koje su grane sišli. Oduvek su deca ogledalo roditelja. Slavljenje mature u današnje vreme svelo se na pijančenje, drogiranje i orgijanje. Za današnje maturante to je vrhunac provoda. Žalosno, jer se može igrati i pevati i bez alkohola i droge.

  • Deda Gaga

    7. jun 2022 | 17:11

    Nažalost tako je ! Sva ta deca iz Beograda se hvale i diče takvim ponašanjem , a roditeljsko vaspitanje ?Gde je to ? Na prvom mestu pa onda škola i zakon da se sva ta deca adekvatno kazne.

  • Zvele

    7. jun 2022 | 18:11

    Prosto oduvek je bilo i biće. Deca su ogledalo roditelja i porodice tačka kraj nema dalje......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA