Gađaju vozove, uništavaju prugu i misle da im niko ne može ništa. Po slovu zakona robija je i do 8 godina

Kamenovanje voza dogodilo se u Zemun polju, neko je na prugu postavljao barijeru, na meti su i stanice

  • 10
Voz soko kamenovan Foto: MGSI/Telegraf/Instagram/Serbia Live Beograd Rezerva

Tanka je granica između opasne igre i sabotaže, nedopustive zabave i ozbiljnog krivičnog dela - za uništavanje železničke infrastruktire kazna može da bude i do 8 godina zatvora, a slučaji oštećenja i uništavanja vozova, kao i delova pruge, sve su češći na relaciji Beograd - Novi Sad.

Da bi se shvatilo koliko je opasno kada kamen pogodi voz koji se kreće brzinom od 90 do 120 kilometara na sat, ne treba mnogo poznavanja fizike, a upravo takva situacija zabeležena je na vozu Soko kod Zemun Polja. Kako kažu putnici, i ranije su se dešavala kamenovanja u ovom delu pruge, a posebno je to opasno kod starih vozova, kojima mogu da se otvore prozori.

Ispostavilo se da su "Soko" kamenovala deca - verovatno iz puke zabave. Pripadnici MUP su 2. juna identifikovali i pronašli troje maloletnika koji su 28. maja na stajalištu Kamendin kamenjem oštetili karoseriju voza "Soko".

Policija je obavila razgovor sa roditeljima dece i o svemu obavestila Više javno tužilaštvo - Odeljenje za maloletnike, kao i Centar za socijalni rad.

Na ovoj pruzi dogodio se još jedan incident - neko je postavio barijeru.

- Novi primer neodgovornog ponašanja pojedinaca je postavljanje barijera na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad. Ovakvi postupci izazivaju ogromnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju ugrožavajući na stotine života, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja, te će stoga predstavnici Ministarstva, "Infrastrukture železnice Srbije" i "Srbija voza" u saradnji sa nadležnim policijskim i pravosudnim organima učiniti sve da se lica identifikuju i zakonski procesuiraju - rekao je ministar Tomislav Momirović.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštava da je Zakon o železnici predvideo da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina.

Da je baš sve što je novo, uredno i sređeno na meti huligana, pokazuju i slike naprslog stakla na stanici Batajnica. Neko je, po svemu sudeći, polomio staklo kamenicom.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavila i fotografija rasutog stakla na jednom autobuskom stajalištu.

Da se oni kojima je zabavno da uništavaju imovinu, plaše putnike i ugrožavaju bezbednost čak i ne kriju, pokazuje primer snimka dece koja su kamentovala trolejbus.

Video: Imaju li oni roditelje i kako su ih vaspitali: Maloletni huligani gađaju trolejbuse kamenjem

Dva dečaka su stajala na stanici i čekali trolu, a da bi prekratili vreme uzeli su kamenice u ruke i gađali vozilo s druge strane ulice. Posle toga, ušli su u trolejbus koji su čekali i najnormalnije nastavili svoj put.

Nedavno smo dobili i fotogrfije uništene unutrašnjosti jednog BG voza - nekome je i tokom vožnje očito bilo toliko dosadno, da je počeo da kida naslone sa sedišta, seče i lomi sve što mu je potpalo pod ruku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    9. jun 2022 | 14:59

    Meni je ovo prestrasno! Ovo je izivljavanje! I trebaju stroge kazne, i ne samo za ovo! Najstrozije kazne i za saobracajne prekrsaje, za zelenasenje i sl.! Zelim pravnu drzavu, sigurnost i mir.

  • Tarzan

    9. jun 2022 | 22:35

    Šta ste se uhvatili za te roditelje ?..oni kao slušaju njih ?..da imamo pravnu državu ,delotvorne kazne i efikasno sudstvo ne bi uopšte bilo važno da li imaju ili nemaju roditelje...nego bi isti ekspresno bili poslati u popravni dom...pa nek tamo izigravaju mangupe sa malo zajebanijim likovima..

  • jovafut

    9. jun 2022 | 15:40

    Kamere na svim vagonima,neka snime ko gadja pa posle neka vide kako ce sa njima i gde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA