≫ 

Ljudi brane parking mesta i letvama: Ukoliko na ulici i trotoaru ređate prepreke kazna je i do 150.000 dinara

Što više betona i nezgrapnog metala, prepreku je teže ukloniti, a sama po sebi ona je bezvredna i, praktično, otpad koji niko nema razloga da krade

  • 61
Prečke Foto: Telegraf

Letve, kante, improvizovani znaci i stubići, žardinjere, gajbice, stolice, pa čak i džakovi - tako stanari širom grada brane "svoja" parking mesta od uljeza koji bi baš ispred njihove kuće ili zgrade našli zgodno mesto za parkiranje.

"Svoja" smo stavili pod navodnicima, jer se većina ovih prečki, zapravo, nalazi na javnim površinama, a parkiranje, ako je po propisima, treba da bude dostupno svima.

Ipak, neki se ne bi saglasili da je to u redu - zakon je zakon, ali tamo gde parking mesto zlata vredi, niko ne želi da ostane bez mesta kada se isparkira. Ono što im je na oku mnogi smatraju svojim.

"Pa neću valjda da se parkiram na Ušću, a živim u Zemunu", priča jedan prolaznik koji je ovako zaštitio svoje mesto ispred zgrade.

Dovoljna je i jedna tanka letva da posluži kao upozorenje - niko se neće mirn duše parkirati na "nečije" mesto i rizikovati odmazdu. A ona može da bude bolna - poput polomljenog brisača!

I mnogo teže prepreke mogu da se vide na ulicama. Što više betona i nezgrapnog metala, prepreku je teže ukloniti, a sama po sebi ona je bezvredna i, praktično, otpad koji niko nema razloga da krade.

- Odlukom o zaštiti opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Beograda predviđene su kaznene odredbe za postavljanje saobraćajne signalizacije i opreme na opštinskom putu i ulici bez rešenja organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja, u vidu prekršajnog naloga i to: za pravno lice u visini od 150.000 dinara, za preduzetnika 75.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice 25.000 dinara - kazali su nam u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije dobili smo odgovor da je članom 50. Odluke o komunalnom redu propisano da se na delu javne saobraćajne površine mogu postaviti stubovi, ograde i druge vrste zapreka, radi zaprečavanja ili usmeravanja saobraćaja, a da postavljanje istih obezbeđuje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove saobraćaja.

Prečke Osveta, Foto: Telegraf

- Zapreke se ne mogu postavljati na drugim površinama javne namene i na površinama u javnom korišćenju, osim ako se u okviru građevinske parcele postavljaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje izgradnja objekata. Na delu javne zelene površine zapreke se mogu se postaviti radi zaštite te površine od oštećivanja ili uništavanja. Privatne površine nisu obuhvaćene, odnosno regulisane propisima iz navedene Odluke - objasnili su u Sekretarijatu nadležnom za komunalnu miliciju.

Prečke Foto: Instagram / Serbia Live Beograd

Inspekcija može da naredi i uklanjanje

- Pored navedenog propisano je da inspekcijski nadzor nad primenom Odluke vrši opštinska i gradska komunalna inspekcija, te da je komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora, pored ostalog, ovlašćen da naredi uklanjanje stvari, objekta i uređaja sa površina javne namene i površina u javnom korišćenju postavljenih, odnosno ostavljenih suprotno odredbama Odluke - navodi seu odgovoru Sekretarijata za poslove komunalne milicije.

Video: Bahato parkiranje viši nivo: Parking prazan ali zato svi stoje na mestu za invalide

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Џони90

    20. jun 2022 | 15:07

    Колико људи немају појма о животу. Кад чујем "Наравно да ћу ја да паркирам испред своје куће". Па ако га ниси платио, то је јавна површина и свако има право ту да паркира. Двориште је твоје, излаз из дворишта не сме да ти се блокира, а тротоар није. Људи би да присвајају нешто на шта немају право. Кад идем у град, паркирам се испред кућа, кад идем на Нбг, увек испред зграда. Кад не морам да излазим из кола, него возим жену негде, волим да склањам те барикаде и ту паркирам, баш да ми неко објасни како немам право. Нико ме није отерао. Једноставно не можеш да заузимаш нешто што ти не припада и крај.

  • Dragutinilic@yahoo.com

    20. jun 2022 | 10:06

    Beograd grad bez parking mesta i trotoara

  • Boža zemunac

    20. jun 2022 | 10:03

    BRAVO. Samo počnite da primenjujete kazne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA