≫ 

Ovakva deponija nikada nije viđena: Ugovori, nadgrobni spomenici i kablovi rasuti ispod Pančevca

Zbog toga je tuženo preduzeće "Beograd film"

  • 0
Pančevački most, deponija printskrin/RTS

Ugovori, delovi scenografije i tehnike koji ukazuju na nekadašnji "Beograd film" leže razbacani kod Pančevačkog mosta. Prijava je podneta Komunalnoj službi opštine Palilula, a tuženo je i to preduzeće. Beograd film, međutim, više ne postoji, jer je vlasnik uhapšen zbog utaje poreza.

Ispod obilaznice na Pančevačkom putu može se zateći gomila nadgrobnih spomenika, kablova, delova poda, ali i dokumentacija nekadašnjeg "Beograd filma", prenosi RTS. 

- Sredinom maja građani sa železničke stanice Suvi Sebeš prijavili su našem udruženju svakodnevni dolazak kamiona i sipanje otpada na lokaciji ispod nadvožnjaka novog dela puta od Pupina kod Pančevačkog puta. Mi smo izašli i zatekli smo preko 50 kamiona istovarenog otpada - kaže Zoran Janković iz Udruženja EKO – Pančevački rit.

Prijava je podneta Komunalnoj službi opštine Palilula, tužen je "Beograd film", ali preduzeće više ne postoji, jer je vlasnik uhapšen zbog utaje poreza.

U pisanom odgovoru Komunalna služba kaže da nisu izdati prekršajni nalog i kazna, jer inspekcija nije zatekla odgovorna lica. Kome je prosleđena prijava?

Scenarista Jovan Marković kaže da ne postoji razlog zbog kojeg bi "Beograd film" scenografiju bacio, bilo na legalno ili divlje mesto, jer nikakva filmska scenografija, nije imala razloga niti je mogla da se čuva u prostorijama "Beograd filma".

- Mi smo imali prilike da gledamo najlepše svetske filmove, kad zapad nije gledao istočne, kad istok nije gledao zapadne filmove. Mi smo sve gledali i mnogi ljudi su se obrazovali i informisali uz filmove i 'Beograd film' - kaže Marković.

Scenografija se čuva u "Avala filmu"

Do 2011. Beograd film distribuirao je filmove u 24 bioskopa u Beogradu. Sa njegovim gašenjem ugasili su se bioskopi "Voždovac", "Kozara", "Avala", "Zvezda", "Balkan".... Na adresi "Beograd filma" Terazije 40, radi "Novi bioskop Zvezda", zahvaljujući entuzijastima koji nisu želeli da ovaj bioskop propadne.

- Mi pravno nemamo nikakvu osnovu da bilo kakvu prijavu dobijemo ili da na bilo kakvu prijavu odgovaramo, jer nemamo legalni, već smatramo da imamo legitimni odnos sa ovim prostorom - ističe glumac Novog bioskopa Zvezda Vladimir Gvojić.

Sva scenografija filmova čuva se u "Avala filmu" u ogromnim studijima u kojima su pravljeni čak i gradovi.

Lokacija ispod obilaznice na Pančevačkom mostu trenutno liči na scenu iz nekog horor filma u kojem krivac nikada ne bude uhvaćen. Premijere, izvesno, neće biti. Ali posla za komunalce biće napretek.

Video: Sramota: Smeće u zelenoj oazi u Malom Mokrom Lugu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA