≫ 

Svrati na nauku! Popularne teme u beogradskim kafićima: Predavanja drže naučnici iz Srbije i Izraela

"Verujem da će događaj biti kul i da će se neki od naših mladih naučnika predstaviti vašoj javnosti"

  • 0

U predstojećim julskim danima u beogradskim kafićima biće održana predavanja iz oblasti fizike, biomolekularne nauke, zoologije, meteorologije, evolucione biologije i etnomuzikologije. Ovaj jedinstven događaj biće upriličen povodom Dana nauke u Srbiji 10. jula i obeležen tokom četiri dana ukupno. Reč je o događaju "Svrati na nauku" ili "Science at the bar", koji je postao veoma popularan u Izraelu, pre svega u gradu Tel Avivu.

U Srbiji se organizuje prvi put i to u saradnji Centra za promociju nauke i Ambasade Izraela. Tim povodom iz Izraela dolaze renomirani naučnici, koji će, uz kolege iz Srbije, u opuštenoj atmosferi beogradskih kafea i barova održati seriju predavanja, od 8. do 11. jula.

Najavljujući ovaj događaj v.d. direktora Centra za promociju nauke Marko Krstić i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan u jednako opuštenoj atmosferi jednog beogradskog lokala, pozvali su zainteresovane da prisustvuju predavanjima.

- U ime Centra za promociju nauke pozivam vas da 8, 9, 10. i 11. jula prisustvujete događaju pod nazivom Science at the Bar, koji je zajednički organizovan od strane Centra za promociju nauke i izraelske ambasade. Jasno je iz naziva događaja da se radi o nauci u barovima, tačnije na selektovanim lokacijama, odnosno kafićima u gradu. Imaćemo naučno-popularna predavanja izraelskih gostiju i naših domaćih predavača, pa vas pozivam da uz par krigli piva ili nekog drugog pića po vašem izboru saslušate najnovija dostignuća u svetu nauke - rekao je Krstić iz Centra za promociju nauke.

Poziv na predavanja, ali na engleskom, uputio je i ambasador Izraela, posebno izražavajući nade da će poziv stići do omladine.

- Dobar dan - uputio je pozdrav na srpskom, utom se vrativši na engleski jezik: - Radujem se da pozovem, nadam se, omladinu iz Srbije, da prisustvuje događaju koji organizujemo prvi put ovde u Srbiji. To je koncept prenet iz Izraela, vrlo popularan u našoj zemlji. Ideja je učiniti nauku dostupnom. Izrael je poznat po dostignućima u oblasti nauke i tehnologije.

Srećni smo i ponosni što sarađujemo sa Centrom za promociju nauke u Srbiji. Verujem da će događaj biti kul i da će se neki od naših mladih naučnika predstaviti vašoj javnosti, da će se ljudi približiti nauci, što i jeste naša želja. Želim sve da vas pozovem da prisustvujete događaju, koji je ujedno primer naše sjajne saradnje i na polju tehnologije, visoke tehnologije i inovacije. Hvala!

Predavanja počinju već u petak, 8. jula od 20 sati. Poslednje predavanje se održava u ponedeljak. When wild science leads to wild ideas, Materinska kletva Trojanskih ženkiDa li smo (još uvek) pametniji od računara?, samo su neke od tema o kojima će govoriti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA