≫ 

Kampanja "Život u tvojim rukama" u Beogradu: Naučite da oživite čoveka sa srčanim zastojem

Paklene vrućine su ozbiljna opasnost za srčane bolesnike

  • 1

Vrućine koje su trenutno preovlađujuće na ulicama Beograda, ali i Srbije predstavljaju ozbiljnu opasnost za srčane bolesnike. Statistike pokazuju da se sedam od deset srčanih zastoja dogodi van bolnice. Samo dvadeset posto ljudi je spremno da pomogne, a razlog je uglavnom strah. Mere oživljavanja moraju da otpočnu u roku od tri minuta, nakon toga, svakim minutom se za deset odsto smanjuje pozitivan ishod.

Crveni krst Srbije organizovao je kampanju "Život u tvojim rukama" koja podrazumeva mere oživljavanja prilikom naglog srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima. Građani su imali priliku da nauče kako da pomognu čoveku koji je doživeo srčani zastoj neposredno u njihovoj blizini. Kako da nauče masažu srca sa veštačkim disanjem i upotrebu spoljašnjeg defibrilatora namenjenog nemedicinskom kadru.

Dr Dragan Radovanović predsednik Crvenog krsta Srbije kaže za Telegraf.rs da je cilj ove akcije da se što više građana obuči merama oživljavanja u trenucima kada zastane srce.

- Više od dve trećine srčanih zastoja se dogodi van bolničkih uslova. Kada se dogodi srčani zastoj, veoma je bitno da u prva tri minuta počnu mere oživljavanja. Što se počne kasnije, posle tri minuta, sve su manje šanse da nekoga možete da oživite. Morate da računate, da u prva tri minuta neće biti prisutna profesionalna medicinska pomoć, znači onome kome stane srce, život mu je u vašim rukama. Zato je važno da se što više građana nađe u blizini osobe koja je doživela srčani zastoj i da krenu sa merama oživljavanja. Ovo je laička prva pomoć i ove mere oživljavanja mogu da nauče svi - tvrdi Radovanović.

Radovanović savetuje da u toku velikih vrućina, oni srčani bolesnici koji nisu u moranju da izlaze napolje, trebaju da izbegavaju i da je to jedan od osnovnih zaštita.

- Oni trebaju da izbegavaju visoke temperature. Ukoliko već moraju da izlaze napolje, onda moraju da imaju zaštitu od sunca. Takođe ne smeju da se izlažu velikom fizičkom naporu na ovim temperaturama i što je veoma važno trebaju da piju dosta tečnosti - zaključuje Radovanović.

Proces pomoći je jednostavan i sastoji se iz nekoliko faza:

- Neophodno je proceniti svest čoveka koji ima srčani zastoj tako što će te mu drmati ramena

- Ukoliko je bez svesti, neophodno je pozvati nekoga u pomoć

- Otvoriti disajni put

- Proveriti da li srčani bolesnik diše

- Ukoliko ne diše, neophodno je izvršiti grudne kompresije, dva puta po petnaest, tako što će te iz sile ramena pritiskati bolesnika stetgnutom šakom jedne preko druge u predelu srca

- Zatim je neophodno doneti aparat za aktiviranje rada srca koji treba da prati audio i vizuelne instrukcije koje daje aparat

- Ukoliko to ne daje rezultate, treba nastaviti sa grudnim kompresijama, istim tempom, u seriji dva puta po petnaest

Što se tiče rukovanja aparata za aktiviranje rada srca, treba uzeti dve elektrode i postaviti ih u onim predelima tela koji su nacrtani na njima, a to su desni i levi deo grudnog koša.

Treba potom pritisnuti zeleno dugme i sačekati da se isporuči šok. Ako se disanje kod bolesnika vrati, ne treba skidati elektrode.

U svakom slučaju treba za to vreme nastaviti sa grudnim kompresijama do nove analize aparata. I potom treba postaviti bolesnika na bok i pratiti povratak njegovog disanja.

Video: Kako da se zaštitite ako spadate u rizičku grupu srčanih bolesnika: Vrućine uzrokuju srčane zastoje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA