Zemunski alasi slave svoju slavu: Sabor svetih apostola Petra i Pavla nekada se raskošno obeležavao

Bogata trpeza sledi posle letnjeg petrovdanskog posta, koji traje od prvog ponedeljka posle Duhovske sedmice do samog praznika, 12. jula

  • 0
Riba Foto: Shutterstock

Tradiciju ribarske slave Zemuna, Sabora svetih apostola Petra i Pavla čuva Klub za sport, rekreaciju i ribolov "Radecki" u Zemunu u kojem je 12. jula osveštan i presečen slavski kolač. Za blizu stotinu članova kluba i ostale goste ovog čarobnog mesta sa marinom priređena je bogata riblja čorba i slavsko posluženje.

Bogata trpeza sledi posle letnjeg petrovdanskog posta, koji traje od prvog ponedeljka posle Duhovske sedmice do samog praznika, 12. jula.

Slava zemunskih alasa, Sabor svetih apostola Petra i Pavla, koja se proslavljala pre Drugog svetskog rata kao esnafska ribarska slava u Zemunu, bila je jedna od crkveno-narodnih svečanosti koju su do pedesetih godina prošlog veka sačuvale ribarske porodice.

Nakratko je obnovljena dvehiljaditih, a danas je obeležava tek pokoja gostionica uz Dunav, koja pamti i čuva tradiciju i običaje starog Zemuna.

Na Gardošu i u Donjem gradu proslavljala se pre Drugog svetskog rata kao esnafska slava i imala je dugu i slavnu tradiciju u narodu i građanstvu.

Posvećena cehovskim zaštitnicima – apostolima Petru i Pavlu, počinjala je večernjim bdenjem u crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog, sutradan pucnjavom prangija s Gardoša koje su se videle i čule nadaleko i, najčešće, arhijerejskim služenjem u hramu, posle kojeg su litije triput obilazile oko crkve. Pronosio se slavni esnafski barjak ribara sa slikom patrona, svetih Petra i Pavla, koji se do danas čuva u Nikolajevskoj crkvi. Dostojanstvu svetkovine je nekada doprinosilo prisustvo uglednika – od gradonačelnika, do visokih predstavnika vojne uprave.

Okupljenom narodu je deljen slavski kolač i žito, a slava se produžavala u brojnim okolnim gostionicama, od kojih mnoge i danas rade.

S vremena na vreme, brokatni ribarski barjak je obnavljan, a onaj koji se čuva u hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog i danas koristi u Bogojavljenskim i Krstovdanskim litijama ulicama Zemuna je iz 1935. godine. Izradila ga je poznata radionica Ivković iz Novog Sada od svetloplavog brokata. Barjak se nosi na osam "štica" (kopalja) obojenih crveno-plavo-belo, a ukrašen je krstom, simboličnim zlatnim šaranom, golubom i raznovrsnim baroknim ukrasima od kovanog gvožđa, koji su obojeni zlatnom bronzom.

Petrovdan se proslavlja po ribaru Petru Simonu iz Vitsaide, koji je ostavio ribarsku mrežu i kao učenik Isusa Hrista postao mučenik i apostol crkve, kao i Savlu iz Tarsa, koji je progonio hrišćane i preobratio se u apostola Pavla. Obojica su mučenički stradali pod Neronom za odbranu vere hrišćanske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA