≫ 

Bol majke nesrećno preminulog Matije: "On je u mom srcu, ja sam svaki dan gore na Lešću sa njim"

Njegova majka kaže da su njegove kolege i koleginice sa kojima je Matija radio još uvek uz njihovu porodicu

  • 1
Matija Janić, volonter, Crveni krst Foto: Crveni krst Palilula

Matija Janić iz Mladenovca radio je u Crvenom krstu i nesebično je pomagao bolesnima i bio uzor mnogima, dok ga opasna bolest nije zaustavila u tome. Matija se zarazio POEMS sindromom i za manje od dve godine je preminuo od retke bolesti od koje se razboli tri posto ljudi, a za koju ne postoji lek. U znak zahvalnosti, kao i sećanja na njega, njegove kolege su uradile film o njemu, dok su drugari iz detinjstva oslikali njegov mural koji je osvanuo na jednoj osnovnoj školi.

Njegova majka Jasmina kaže za Telegraf.rs. da bol i patnja za Matijom ne prestaju, dok za njegove kolege ima samo reči hvale jer su uradili sve da se on ne zaboravi.

- Moj Matija je u mom srcu, ja sam svaki dan gore na Lešću sa njim. Ta bol i ta patnja i to jurenje dijagnoze i te njegove izgovorene reči, sećanja. Kad vi ne možete da pomognete detetu, kada vi ne znate da li smete da nešto date detetu, kada vi sami ne znate dijagnozu, to me je bacalo u duboku nemoć i očaj - priča setno Matijina majka.

Matijini drugari iz detinjstva oslikali su mural na zidu Osnovne škole "Kosta Đukić" u Mladenovcu kako bi sačuvali uspomenu na dečka koji je bio ljudina i uzor svima.

- Još nisam uživo videla mural, videla sam ga samo na slikama, sin i snaha su bili i videli, ali ja nisam bila u stanju da odem tamo, isuviše je sve to teško - kaže Jasmina.

Ona smatra da ukoliko postoji lek za POEMS sindrom od kojeg je bolovao Matija i ukoliko se on otkrije na vreme, postoji mogućnost za izlečenje.

Takođe kaže, da je Matija imao devojku i bio je srećan sa njom u ljubavi i živeli su zajedno. Bio je ambiciozan i jako joj je bilo drago što je izabrao da se bavi tim poslom.

- Sva deca iz Crvenog krsta zaslužuju pažnju. To su deca koja znaju da pomognu nekome kome pozli na ulici, to su deca koja su sa Matijom nesebično pomagala. Meni je drago što je moj sin bio u toj organizaciji, uvek sam podržavala da se on bavi onim što on voli. Moj Matija je izabrao da pomaže ljudima i zbog toga mi je bilo mnogo drago - tvrdi Jasmina.

Ona kaže da su njegove kolege i koleginice sa kojima je Matija radio još uvek uz njihovu porodicu. Kako kaže, i kada se žene i kada se udaju i kada odu u porodilište, pošalju prvi sliku svoje bebe. Šire sećanje na Matiju i trude se da se on ne zaboravi.

Video: Mural sa likom Ive (13) koju je pregazio auto stoji kao opomena: Ona je anđeo čuvar ostaloj deci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    19. jul 2022 | 22:42

    Tuga💔 kako su teske i bolne reci jedne majke💔💔💔 ...zelim vam neizmernu snagu, neizmerno strpljenje, da prebrodite gubitak sina.Deaga majko imate veliko srce...Matji vecni mir i spokoj🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA