≫ 

Direktorka Muzeja: Divlja gradnja uništila kulturni sloj, vide se ostaci vinčanskih kuća, peći i ognjišta

Investitor i izvođač, bez prethodnih dozvola za radove, uništili oko 84 kvadratna metra tog vinčanskog naselja

  • 12
Gradiliste, Banjica Foto: Nikola Anđić

Neolitsko naselje Usek u beogradskom naselju Banjica, vinčanski lokalitet koji je živeo od 5.200. do 4.600. godine pre nove ere, uništeno je nelegalnom gradnjom, izjavila je direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Medaković je za Politiku rekla da su investitor i izvođač, bez prethodnih dozvola za radove, uništili oko 84 kvadratna metra tog vinčanskog naselja, koje je 1964. godine proglašeno spomenikom kulture i dodala da je građevinska inspekcija brzo zatvorila to gradilište, ali da postoje navodi da je gradnja nastavljena.

- U svim profilima otkopa vidljivi su ostaci vinčanskih kuća, peći i ognjišta. Pronađeni predmeti iz odbačene zemlje i iz samog iskopa ukazuju da je uništen jako moćan kulturni sloj sa ostacima keramike, životinjskih kostiju, alatki od kosti, roga i kamena iz svih faza vinčanske kulture - kazala je Medaković.

Prema rečima predsednika Srpskog arheološkog društva Adama Crnobrnje, mehanizacijom je iskopano između 150 i 200 kubnih metara arheološkog sadržaja, poput predmeta, nepokretnih objekata i organskih ostataka na osnovu kojih se može saznati kako su živeli ljudi u neolitu.

- Kada se ovako nešto uništi, nema popravnog. Da bi se ta količina arheološkog sadržaja na adekvatan način istražila, na lokalitetu Vinča je bilo potrebno 10 do 15 godina - objasnio je Crnobrnja.

Podsetimo, povodom ovog slučaja, dežurni građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršio je hitan, vanredan inspekcijski nadzor, saznaje Telegraf.rs.

- Postupajući po prijavi da se izvode bespravni radovi na predmetnoj lokaciji, dežurni građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršio je hitan, vanredan inspekcijski nadzor. Na licu mesta zapisnički je konstatovano da je izveden armirano-betonski potporni zid, dužine 12 m i visine 2,60 m bez odobrenja izdatog od nadležnog organa. Odmah je doneto Rešenje o zatvaranju gradilišta stavljanjem službenog znaka "zatvoreno gradilište", pribijanjem kopije rešenja na vidnom mestu, kao i postavljanjem posebne trake za obeležavanje zatvorenog gradilišta. Pored toga, građevinski inspektor podneo je krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu - rečeno je Telegrafu iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baki

    20. jul 2022 | 17:17

    U iole normalnoj zemlji se za ovo ide na dugogodišnju robiju ili u ludaru...izlazak vrlo neizvestan...a ovde ke sve kontra

  • Maja

    20. jul 2022 | 17:05

    Ma opusteno, dosli divlji i oterali pitome. Koga briga za tamo neke arheoloske ostatke.

  • Mik

    20. jul 2022 | 19:26

    Hoce li neko otici u zatvor nekad? Uzas gde zivimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA