Preslatka nutrija snimljena na Novom Beogradu: Okupala se u reci, pa izašla da gricka travu

Nutrija je jedan od najkrupnijih glodara na svetu

  • 3

Na Savskom keju na Novom Beogradu primećena je preslatka nutrija, glodar veoma sličan vidri, što je iznenadilo brojne prolaznike.

Na snimku se vidi ova neobična životinja kako izlazi iz reke i gricka hranu, dok je sve to snimljeno u blizini jednog splava i šetališta.

Ovo nije prvi put da se nutrije pojavljuju na Savskom keju, u julu mesecu je takođe snimljen ovaj glodar kako pliva u reci.

Inače, nutrija je jedan od najkrupnijih glodara na svetu. Dužina tela varira između 35 i 65 centimetara, dok je rep dugačak od 25 do 45 centimetara. Teške su od četiri do devet kilograma, ali su registrovane i nutrije teške 14 kilograma.

Telo im je zdepasto sa kratkim ekstremitetima i cilindričnim, tipičnim "pacovskim repom", obraslim retkim dlakama i rožnim pločicama. Između prva četiri prsta zadnjih nogu imaju plovne mrežice.

Sekutići su im istaknuti, narandžasto-žute boje, a njuška beličasta. Dlaka ovog glodara je duga i oštra, sa gustom poddlakom, a boja varira od svetlih do tamnobraon tonova. Na farmama nutrije selekcijom su dobijene jedinke čistih boja krzna - belo, crno, zlatno-žuto... Prirodno uglavnom nastanjuju teritoriju Južne Amerike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA