Na Tari boravi 220 korisnika Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

Za realizaciju rekreativnog boravka iz budžeta Grada obezbeđeno je ukupno 17 miliona dinara

  • 0
Mitrovac na Tari Foto: Beoinfo

Na rekreativnoj nastavi, koju finansira Grad Beograd, u Mitrovcu na Tari boravi 220 korisnika Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, dok će još njih 220 iskoristiti vaučere za putovanje.

Prema rečima sekretarke za socijalnu zaštitu Aleksandre Čamagić, Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju je uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu po prvi put ove godine za svoje korisnike omogućio organizovani rekreativni boravak u Mitrovcu na Tari.

- Za realizaciju rekreativnog boravka iz budžeta Grada obezbeđeno je ukupno 17 miliona dinara. Deo korisnika otputovao je organizovano, uz pratioce iz ustanove, dok su za korisnike koji ne žele ili nisu u mogućnosti zbog svog zdravstvenog stanja da putuju kolektivno, obezbeđeni vaučeri za individualna putovanja uz pratnju roditelja. Vaučeri se mogu iskoristiti do kraja novembra 2022. godine, u bilo kojem od šest odmarališta: Mitrovac na Tari, Stanišinci na Goču, Bukulja u Aranđelovcu, Stevan Filipović - Divčibare, Rudnik na Rudniku ili Šuplja stena na Avali. Važno je istaći da bez obzira da li se radi o kolektivnom rekreativnom boravku ili individualno uz vaučere, korisnici odnosno njihovi roditelji ne plaćaju smeštaj - navela je Aleksandra Čamagić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu je podsetila da je Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju jedna od ustanova socijalne zaštite kojoj je osnivač Grad Beograd, a koja je u nadležnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

U okviru Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Beogradu funkcioniše 15 dnevnih boravaka, koji su otvoreni radnim danima od 6 do 18 časova i u kojima se pruža usluga za 640 korisnika, kao i "Predah smeštaj". Usluga dnevnog boravka osmišljena je da odgovori potrebama dece, mladih i odraslih sa intelektualnim teškoćama, autizmom, višestrukim smetnjama u razvoju, kao i fizičkim i senzornim oštećenjima. Usluga podrazumeva prihvat korisnika, stručni rad na održanju i razvoju socijalnih, psihofizičkih funkcija i veština, ishranu, preventivnu zdravstvenu zaštitu, prevoz na relaciji kuća - dnevni boravak - kuća, kao i uključivanje korisnika u širu društvenu zajednicu.

Usluga "predah smeštaj" pruža se deci, mladima i odraslima sa intelektualnim teškoćama i autizmom, višestrukim smetnjama u razvoju, senzornim i fizičkim invaliditetom. Usluga "predah smeštaja" je kratkoročni i povremeni smeštaj osoba sa smetnjama u razvoju, koji se obezbeđuje kao dnevni, vikend ili višednevni smeštaj, čime se pruža podrška kako korisniku tako i porodici u održavanju i poboljšanju kvaliteta njihovog života. Usluga je omogućena korisnicima najduže 45 dana u toku kalendarske godine, od čega maksimalno 20 dana u kontinuitetu.

Uslugama koje pruža ustanova Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju pruža se snažna podrška kako licima sa smetnjama u razvoju tako i njihovim porodicama, kako bi se unapredio kvalitet njihovog života i na najbolji mogući način odgovorilo na njihove potrebe.

- Podrška i unapređenje položaja posebno osetljivih grupa građana kroz zadovoljavanje njihovih opštih i specifičnih potreba, jedan od prioritetnih zadataka socijalne politike Grada Beograda - zaključila je sekretarka Aleksandra Čamagić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA