≫ 

Šapić: Komunalni milicajci menjaće ime, radnici svih preduzeća imaće jedinstvene uniforme

Gradonačelnik je danas održao prvu redovnu konferenciju za medije

  • 0
Aleksandar Šapić Foto: Mateja Beljan

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić održao je danas u podne prvu redovnu konferenciju za novinare.

On je najpre izneo neke od najvažnijih tema koje su otvorene u proteklom periodu.

Šapić je istakao da čitava Evropa ulazi u težak period koji nije bio očekivan i govorio je o predstojećem rebalansu budžeta kako bi grad u specifičnim uslovima mogao da funkcioniše.

Pogled na Dorćol Foto: Mateja Beljan

Šapić je istakao da se nada da će zima proći sa što manje štete. Toplane rade na gas, ali mogu da koriste i mazut, koji je nabavljen. Gradonačelnik je istakao da je i država mnogo učinila da se obezbedi energetska stabilnost.

Što se tiče budžeta, više novca biće opredeljeno za gradske opštine.

- Odgovornim pristupom smo uspeli da nađeno novac i kako bismo pomogli gradskim opštinama. Pokusaćemo da im anuliramo sve nagomilane dugove, od kojih su neki višedecenijski - rekao je Šapić ističući da neće praviti razliku među beogradskim opštinama.

Istakao je i da je potrebni pomoći beogradskoj deci, đacima i zaposlenima u prosveti, a razmišlja se o vaučerima kakvi su deljeni do sada na Novom Beogradu.

Kada je reč o finansijama, grad će nastojati da ne traži novac od budžeta republike.

Aleksandar Šapić Foto: Mateja Beljan

Uređenje priobalja

Sredićemo priobalje, uredićemo beogradska šetališta, uvešćemo red među beogradske splavove. DOnećemo jasnu odluku o tome gde koji splav može da bude, koja mu je veličina... - istakao je Šapić.

Regulisaće se cene i licitacije, odvođenje otpada, korišćenje infrastrukture, a to će biti rešeno posebnom gradskom Odlukom.

- Ukoliko ne budu ispunili uslove, oni će splavove morati da uklone - kazao je Šapić i istakao da će to, ukoliko bude potrebno, učiniti grad.

Šapić je najavio i rekonstrukciju Savskog šetališta.

Unifikacija radnika komunalnih preduzeća

Svi radnici javnih komunalnih preduzeća imaće jedinstvenu uniformu sa grbom grada Beograda i nazivom preduzeća.

Ovo je, kazao je gradonačelnik, veoma važno, kako bi građani, ali i nadležni mogli jasno da vide koje preduzeće u kom delu grada ima radnike i koje poslove, kao i na koji način, obavljaju.

Uređenje ulica

Veliki broj ulica biće rekonstruisan, što kada je reč o presvlačenju asfalta, što kada je reč o potpunoj rekonstrukciji.

Kadgod to bude moguće, radovi će se obavljati i noću.

Blizu smo sporazumnog raskida ugovora sa KentKartom

Šapić je istakao da je Grad blizu sporazumnom raskidu ugovora sa Kentkartom (sistem Beogradske kartice, poznat pod starim imenom "busplus").

- Čim budemo formirali naše preduzeće za prodaju karata i kontrolu novac će direktno ići na račun tog preduzeća - kazao je.

Navodi da su razgovori bili korektni i da će grad, na kraju, preuzeti i samu kontrolu, a da će ceo posao biti obavljen verovatno i bez plaćanja penala.

Aleksandar Šapić Foto: Mateja Beljan

Novi sekretarijat objedinjuje inspekcijske službe, komunalni milicajaci menjaju ime

Kako je istakao Šapić, grad planira da Sekretarijat za inspekcijske poslove, kao i Sekretarijat za poslove komunalne policije i deo službe Beoinfo bude integrisan u jedinstveni sekretarijat za inspekciju, nadzor, pomoć i komunikacije.

- Službe koje su neophodne da sarađuju na dnevnom nivou tako će biti umrežene. Komunalni milicajac treba da bude osoba koja će pre svega da bude na ulici, a ja ne znam koliko ste komunalnih milicajaca videli na ulici. Imamo mnogo pritužbi na buku, kafane koje mogu da rade i koje ne mogu da rade... - rekao je Šapić.

Inspektori će biti uvezani sa ljudima koji će raditi na ulici i neće se više zvati komunalni milicajci.

Komunalna milicija nove uniforme Foto: Beoinfo

- Moj predlog je da se on zove beogradsli lični - asistent, nadzornik... Beli beograds lični čovek koji će biti na usluzi Beograđanima, koji će biti tu kad deca dolaze i odlaze iz škole, koji će biti tu da ponudi kjudima informacije koje su neophodne. Da tom čoveku možete da priđete u svakom trenutku i pitate bilo šta u vezi sa gradskom upravom. On će imati kanal komunikacije kojim će doći do odgovora. On će da prati kad se neki semafor pokvari, kad se negde stvori gužva, incident...

Biće otvoreni dodatni punktovi u naseljima. Postojaće mali montažni objekti u kojima će milicajci biti stacionirani, oni će više šetati gradom, biti vidljivi i dostupni.

- Ukoliko budemo uspeli ovaj sistem da implementiramo verujem da Beograd više neće biti isti grad.

Tableti se više neće uručivati deci, jer ih ne koriste

- Tableti nisu bili obezbeđeni za svu decu. Ne znamo po kom su principu obezbeđivani. Ja sam obišao sva odeljenja dece koja su dobila tablete, ni u jednom nisam zatekao tablet, niti sam zatekao nastavnika koji je koristio laptop - kazao je Šapić.

On je istakao da namerava da novac od tableta iskoristi za druge projekte.

Stari savski most

Stari savski most bi teoretski sutra mogao da se pravi, istakao je Šapić.

Tramvaj, tramvajski most Foto: Nikola Anđić

- Sačekaćemo još malo, da se projekat tunela prilagodi mostu. Duboko verujem da će to biti jedan od najvećih projekata u gradu Beogradu, ako ne računamo Beograd na vodi.

Za 7-8 minuta građani naselja koja se nalaze uz obalu Dunava stizaće do Novog Beograda, što će potpuno promeniti saobraćajnu sliku.

Stari most ima simboliku, ali nije poznato gde će biti most izmešten. Reč je, kazao je Šapić, o neuslovnom nacističkom mostu, jednom od sedamdesetak takvih kakvi su tokom rata bili porušeni. S druge strane, grad će se odužiti heroju Miladinu Zariću, koji je u vreme kada je to bio jedini funckionalni most u Beogradu sačuvao drumsku vezu između dve obale.

Savski nasip

- Ja sam rekao da ja kao predsednik opštine Novi Beograd nisam mogao da sprečim podizanje objekata, zato što su predavani zahtevi za legalizaciju. A onda smo 2019. uklonili 20 objekata, svi koji nisu predali zahtev za legalizaciju. Onda sam rekao da nije isto uklanjati i rušiti kuću u kojoj neko živi. Oni su u velikoj opasnoti, nikada neće moći da legalizuju te kuće, ugroženi su i od vodostaja reke. Oni su ugroženi, a ne Savski nasip. Kuće se nalaze uz obalu reke, a nasip se nalazi 100 metara dalje - kazao je Šapić odgovarajući na pitanja o Savskom nasipu.

Kazao je da će Savski nasip da se rešava na poseban način.

- Imam i tu neku ideju, videćemo koliko je ona sprovodiva. Novi Beograd nije ugrožen - kazao je Šapić.

Video: Telegraf sa Komunalnom milicijom u akciji kontrole nošenja zaštitnih maski u gradskom prevozu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA