Vučić na promociji mladih oficira: "Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred"

Najboljim kadetima uručeni su pištolji sa posvetom

  • 3

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije održana je danas ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

Pred sam početak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvršio je smotru, a raport mu je predao general-potpukovnik Vojske Srbije Goran Radovanović.

Zatim je izvršen doček zastave i izvedena himna Bože pravde.

Predsednik Vučić poručio je kadetima da su birajući ovaj poziv na nedvosmislen način iskazali svoje rodoljube.

"Vi kao kadeti baštinite bogatu tradiciju jedne od naše najstarije i najpoštovanije obrazovne institucije. Gledano kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije, obnavljanje njene državnosti, nezamislivo je bez učesća velikih dometa vojske. Samo vojska iz naroda i duboko ukorenjena u slobodarskoj duši naroda, mogla je da se veličanstveno odbrani u Prvom i Drugom Svetskom ratu, na Košarama, Paštriku, Kačaniku“, naglasio je Vučić.

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred", dodao je predsednik uz čestitke mladim oficirima.

Predsednik je zatim najuspešnijim potporučnicima uručio pištolje sa posvetom.

Nagrađeni su prvi u rangu vida Kopnene vojske potporučnik Aleksandar Nikolić, koji je zabeležio opšti uspeh 9,16, prvi u rangu Ratnog vazduhopovstva i protivvazduhoplone odbrane potporučnik Miloš Kostić, sa opštim uspehom 9,66.

Video: Oficirke lepotice ukrasile promociju najmlađe klase oficira Vojske Srbije

Takođe, predsednik je pištolje uručio i prvoj u rangu u službi Vojske Srbije Kristini Živanović, sa opštim uspehom 9,96, te prvom u rangu Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije Mladenu Hadži Makunčević, koji je studije završio sa opštim uspehom 9,96.

Promocija 135 kadeta

U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojnu akademiju završava 118 kadeta i kadetkinja 142. i 143. klase Vojne akademije, među kojima je osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan kadet iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završava 17 mladića i devojaka 8. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Prema protokolu svečanosti, planirano je da najboljim kadetima budu uručeni pištolji sa posvetom.

Program svečanosti će uveličati učešće avijacije Vojske Srbije i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Najbolji kadeti Vojne akademije je Miloš Kostić - prvi u rangu u vidu RV i PVO, opšti uspeh 9,66, Aleksandar Nikolić - prvi u rangu u vidu KoV, opšti uspeh 9,16 i Kristina Živanović - prva u rangu u službama, opšti uspeh 9,96.

Najbolji kadet medicinskog fakulteta VMA je Mladen Hadži Makunčević, sa opšti uspehom 9,96.

Svečanosti prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, kao i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović, ministar odbrane Nebojša Stevanović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministarka za rad Darija Kisić, ministar prosvete Branko Ružić, ministar za inovacije Nenad Popović, zvaničnici, članovi porodice oficira i građani.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pih

    17. septembar 2022 | 10:11

    Ovo nije moglo na Banjici, kao i uvek, morali bas da zatvore centar grada??!

  • Lazar

    17. septembar 2022 | 17:59

    Posle prajda ko će da ti veruje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA