≫ 

Vesić: U toku prikupljanje novca za obnovu kapele Svete Petke i Crkve Ružice

Projekat obnove uradio je nadležni Zavod za zaštitu spomenika

  • 1
Goran Vesić Kapela Svete Petke i Crkva Ružica Foto: Privatna arhiva

Narodni poslanik Goran Vesić, danas je posetio, sa svojim saradnicima, Crkvu Ružicu i razgovarao sa protom Vladimirom Vukašinovićem o obnovi kapele Svete Petke i crkve Ružice.

Naime, crkva Ružica je obnovljena odmah pošto je turska vojska predala ključeve Beogradske tvrđave 1867. godine.

Narednih vek i po ova crkva deliće sudbinu Beograda i našeg naroda da bi danas bila jedna od najposećenih crkava. To se posebno odnosi na kapelu Svete Petke.

- Jedna od poslednjih odluka koje sam doneo dok sam obavljao funkciju zamenika gradonačelnika Beograda bila je da se donira 12 miliona dinara za obnovu kapele Svete Petke. Za novu hidroizolaciju kao i instalacije kako bi se zaštitile freske od propadanja. Za sve nephodne radove biće nam poterebno više novca i zato smo danas direktorka Fondacije Gnezdo i ja razgovarali sa protom Vladimirom Vukašinovićem kako da organizujemo prikupljanje sredstava koja nedostaju - rekao je Vesić.

Vesić je dodao da je projekat obnove uradio nadležni Zavod za zaštitu spomenika i da se nada da će novac koji je potreban biti prikupljen, a kapela Svete Petke obnovljena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA