Šapić primio delegaciju SUBNOR-a povodom 78 godina od oslobođenja Beograda, održan i svečani defile

Predsednik SUBNOR-a Beograda Boro Ercegovac čestitao je gradonačelniku 20. oktobar, Dan oslobođenja Beograda

  • 4
Aleksandar Šapić SUBNOR Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru delegaciju SUBNOR-a Beograda povodom obeležavanja 78. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

On je tom prilikom istakao da je antifašizam osnova koja treba da nas spoji, a pre svega predstavlja ljubav prema sopstvenom narodu.

– Tradicija antifašističke borbe, slobode i ljudskog dostojanstva u celoj Evropi čuva se kao najveće blago. Protiv zla zvanog fašizam moramo se stalno boriti nezaboravljanjem, podsećanjem i učenjem novih generacija o vrednostima antifašističke borbe – naglasio je gradonačelnik.

Šapić je ovom prilikom naglasio da je saradnja Grada sa SUBNOR-om u proteklom periodu bila dobra te da će Grad do kraja godine, s obzirom na aktuelnu energetsku situaciju, naći način da pomogne ovoj organizaciji u radu.

Predsednik SUBNOR-a Beograda Boro Ercegovac čestitao je gradonačelniku 20. oktobar, Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, i poručio da će nastaviti saradnju sa Gradom Beogradom, pre svega sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu i pojedinim opštinama.

Beograd danas slavi Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu – dan kada je pre 78 godina završena Beogradska operacija, kojom je okončana okupacija glavnog grada duga 1.287 dana. Beograd je bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Po oslobođenju, Beograd je postao vojni,

politički i administrativni centar nove Jugoslavije.

U glavnom gradu danas počinje i manifestacija „Dani slobode 2022”, niz kulturno-umetničkih događaja koji će trajati od 20. oktobra do 1. novembra, čime se obeležavaju dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu – 1. novembar 1918. i 20. oktobar 1944. godine.

Memorijalni defile

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović učestvovala je danas u Memorijalnom defileu „Pobeda slobode”, kojim je odata počast učesnicima i stradalima u borbama za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu. Kolonu, koja se kretala od hotela „Moskva” do Trga republike, predvodio je Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane. Dvadeset pitomaca nosili su replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda.

U defileu su učestvovali članovi Gradskog veća Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, predstavnici Republike i Vojske Srbije, ratni veterani, predstavnici SUBNORA-a, građani i poštovaoci tekovina narodnooslobodilačke borbe.

Na Trgu republike održan je scensko-muzički performans pod nazivom „Pesma slobodi”, a čuvene partizanske pesme izvodili su naši poznati pevači, dok su u plesnom spektaklu nastupili baletski plesači. Koncert partizanskih pesama praćen dramskim, plesnim i video-sekvencama predstavljao je omaž oslobodiocima Beograda i borcima u Drugom svetskom ratu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    20. oktobar 2022 | 13:58

    Smehotresna olimpijada. Šta su dobili prvoborci nakon ovoga? Ništa, kao i obično.

  • Ja

    20. oktobar 2022 | 14:53

    Isto kao on,navikli samo da dobijaju,a pitanje je koliko godina imaju,jer odavnoooo se zavrsi rat o kome oni pricaju!!!

  • JS

    21. oktobar 2022 | 13:17

    Sramota za Beograd. Na ovakav način obeležiti Dan oslobođenja grada od fašizma? Neprikladno, nehumano, čak podlo. Sram vas bilo, mladi ljudi. Sami sve više idete ka fasizmu, za koga smo ipak mislili da smo ga iskorenili. Smrt fašizmu, sloboda narodu.✊

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA