Još su u plavom, ali već su "Beli": Evo kako danas rade beogradski komunalni milicioneri, slobodno im priđite

Na ulicama grada patrolira 420 pripadnika Beogradske službe javnog reda, ali taj broj će biti povećan, jer je cilj da se pokrije ceo grad

  • 2

Komunalna milicija do sada je bila simbol - represije. Tačno, zakon im daje ovlašćenja da "pišu" kazne (prekršajne naloge i prijave) i motre na komunalni red, baš kao što to rade gradski inspektori, ali nijedan problem nije rešen samo kažnjavanjem, već - komunikacijom, prevencijom, razumevanjem. To će biti misija "Belih" - oni ostaju čuvari reda, ali i dobre komšije. Od njih se ne podozreva, već im ljudi prilaze i sa njima razgovaraju.

Uniforma im je još plava, na ramenu piše "Komunalna milicija", ali oni nisu više "oni stari". Pravno, nepune dve nedelje deo su novog Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju. Tri buduća "Bela" susreli smo kod Osnovne škole "Drinka Pavlović" u Kosovskoj ulici. Upravo škole i parkovi biće mesta gde će se "Beli" okupljati, da čuvaju decu i pomognu roditeljima. A i komunalni red oko škola i u parkovima je veoma važan.

Umesto blokčeta sa kaznama, naši sagovornici prolaznicima su pokazivali osmehe, javljali su im se, pozdravljali ih, a jednom sugrađaninu pomogli da se snađe i dođe do lokacije koju je tražio. Upravo to - razgovor, podrška i pažnja da sve bude u redu, ali i otvorenost za svako pitanje, širom otvorene oči i načuljen sluh, zadatak je koji već sada sprovode "komunalci".

- Mi se trudimo da shodno našim kapacitetima na dnevnom nivou, u periodu kad je to najpotrebnije zbog naših najmlađih sugrađana i njihove bezbednosti budemo ispred svih škola. Neke škole obilazimo u zavisnosti od mesta gde se škola nalazi zbog gustine saobraćaja, kod nekih se trudimo da budemo češće. Tu smo da izađemo u susret i našim najmlađim sugrađanima da bi bili bezbedni, a i da razumemo njihove roditelje koji ih dovode u školu, ali i u vrtić. Mi smo 24 sata na terenu, uši smo i oči ovog grada - ispirčao nam je milicioner, budući "Beli" Nenad Lakić.

Na nogama su i noću, budući da i tada ima dešavanja u školama, ali u njima češće učestvuju malo stariji...

- Prolazimo, opserviramo, da se ne bi tu dešavala neka devastacija, da bismo mogli da obavestimo druge organe i uključimo ako ima nekih elemenata koji su iz nadležnosti drugih gradskih organa.

Njegova koleginica Ljiljana Dimitrijević kaže da je komunikacija sa mališanima kod škola jedan od prioriteta.

- Ono što je naš cilj u budućnosti, odnosno Beogradske službe javnog reda, budućih "Belih", jeste da budemo pristupačni našim najmlađim sugrđanima, ali i da u neku ruku edukujemo naše najmlađe o tome ko su "Beli", šta mi radimo u našem gradu i zašto uopšte postojimo. Ako se nalazimo ispred njihove škole i ako imaju bilo kakav problem, da im ne bude na strano da nam se obrate i da nam kažu šta je njihov problem ukoliko u blizini nema nekog ko bi mogao da pomogne - kazala je Dimitrijevićeva.

U budućnosti se planiraju i edukacije najmlađih, na primer, o opasnostima od upotrebe pirotehničkih sredstava pred Novu godinu, kao i o životnoj sredini.

Ipak, Zakon ostaje isti. Beli će imati sva ovlašćenja komunalne milicije, ali promene su nastale u podzakonskim aktima - sada je na terenu načinjen korak bliže građanima, jedan uslužni servis koji će građanima doneti i novine: punktove sa "Belima" i jedinstveni broj telefona za sve probleme koje imaju Beograđani.

- Odluka je stupila na snagu pre nešto više od deset dana. Tom odlukom je, u stvari, uređeno da do sada dva samostalna sekretarijata postaju jedan jedinstveni. Cilj ove odluke je u boljem, efikasnijem i bržem rešavanju problema građana - kazala je za "Telegraf" sekretarka za inspekciju, nadzor i komunikaciju Sonja Božović Podunavac.

Na ulicama grada patrolira 420 pripadnika Beogradske službe javnog reda, ali taj broj će biti povećan, jer je cilj da se pokrije ceo grad.

Plan je da grad bude zoniran i u okviru tih zona će biti smešteni punktovi. U njima će "Beli", kao i inspektori, provoditi svoje radno vreme.

Cilj svega ovoga nije povećanje kažnjavanja, već preventivne uloge službi.

Njihovim samim prisustvom mnogi će biti sprečeni i odvraćani da počine neki komunalni nered, a građani će moći neposredno na ulici da se obrate službenicima i da iznesu neki svoj problem.

Za one probleme za koje su nadležni, oni će automatski reagovati i postupati po svojim ovlašćenjima. Za one probleme za kojen isu nadležni, pozivaće centar i građanima davati povratnu informaciju,

Na primer, nakon razgovora s građanima i prikupljanja pitanja, oni će se javljati dispečarskom centru. Potom će građanima davati povratnu informaciju.

Zakon o komunalnoj miliciji se i dalje primenjuje, a obaveze i dužnosti koje su propisane oni i dalje vrše, s tim što sada imaju još jednu ulogu, a to je da budu prisutni na ulicama grada, da budu u neposrednijen kontaktu sa građanima.

Postojaće i jedan jedinstveni broj telefona na koji će svi građani moći da prijave problem. Obaveza će biti da se odgovori u roku od 72 sata odgovorimo šta je urađeno po tom problemu.

Slobodno priđite i javite se "Belom", bez obzira na to što su im uniforme još uvek plave. Komunalna milicija više neće biti sinonim za kaznu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA