Virtuelni doživljaj - Mozaik Hrama u gigapikselima

Na Svetosavskom trgu na Vračaru nalazi se najveći pravoslavni hram na Balkanu i jedan od najvećih na svetu – Hram Svetog Save

  • 0
BEOGRAD JESEN PROGNOZA

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Uprkos istoriji dugoj više od 100 godini, aktivna izgradnja hrama počela je 2004. godine, dok je finalna verzija, nakon mnogobrojnih dogradnji i usavršavanja, nastala tek 2021. godine.

Možda i nije toliko poznato da je finalni ukras Hramu dao mozaik koji je oplemenio unutrašnjost ove srpske svetinje. Reč je o mozaičkoj dekoraciji glavne kupole, oltarskog prostora i centralnog dela hrama, a finansiranje ovog projekta pomogla je kompanija "Gasprom njeft" koja je takođe, u saradnji sa kreativnom laboratorijom "Gigarama" pronašla način da svi zainteresovani koji ne mogu uživo da svedoče veličanstvenom mozaiku, dožive lepotu freski i ikona sa zidova hrama i to uz pomoć svega jednog klika.

U pitanju je multimedijalni projekat "Duša Srbije" koji omogućava korisnicima interneta i elektronskih uređaja širom sveta inovativno uranjanje u lepotu i istoriju najpoznatijeg pravoslavnog hrama na Balkanu. Pregled od 360 stepeni, uz sveobuhvatni opis svakog ugla hrama, omogućava nam dodatno da se iz udobnosti svoga doma informišemo i edukujemo o velikanima srpske istorije, koji svojim biografijama ispisuju ovaj hram.

Pripreme za realizaciju ovog multimedijalnog onlajn projekta bile su tehnički i vremenski zahtevne. Upotrebom kamere koja omogućava fotografije sa rezolucijom većom od 25 gigapiksela, napravljeno je 600 fotografija visoke definicije. Samo snimanje celog prostora trajalo je neprekidno 10 sati dnevno, sa kamerom podignutom 10 metara u vazduh. Kao finalni proizvod, kroz izuzetan kvalitet fotografije i prikaza hrama na web stranici svetogsave.com/sr/, uživamo u virtuelnom obilasku čije je detalje gotovo nemoguće spaziti ukoliko odlučimo obići ceo objekat.

Praktično je neverovatno kako do najsitnijih detalja, funkcionalno i potpuno besplatno, možemo posmatrati mozaik koji iza sebe ima bogatu istoriju, od izgradnje u moskovskim radionicama Ruske akademije umetnosti, pa do premeštanja u Beograd i priključivanje mozaika ostatku umetnosti. Zvuči neverovatno, ali ukupna površina mozaika iznosi više od 15 hiljada kvadratnih metara, a ukupna težina je premašila čak 300 tona. Više od 70 ruskih i srpskih stručnjaka radilo je na planiranju i realizaciji mozaika tokom sedam godina.

Pored pregleda hrama od 360 stepeni, koji nam dozvoljava da zumiramo sve delove mozaika 100-struko i rotiramo ekran po svojoj želji, takođe postoji opcija "Slušaj" koja može da dočara magiju i širinu prostora i odaje utisak privatnog vodiča kroz Hram Svetog Save. Glavna zamisao autora ovog projekta bila je da posetiocima sajta prenesu emocionalni doživljaj u celini i pojedinačnim detaljima prenesu snažnu energiju objekta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA