≫ 

Slika poskoka u prirodi: Ova ženkica pronađena je nedavno u centru Beograda, sada je "svoja na svome"

Poskok je do konačnog vraćanja u prirodu bio smešten u Beo zoo vrtu

  • 1
Poskok Foto-kolaž: Shutterstock, Google Maps

Pre nedelju dana iznenadila nas je vest da je usred Beograda uhvaćen poskok - najotrovnija zmija Evrope, gde joj mesto nije. Kako je dospeo u Bulevar despota Stefana moglo je samo da se nagađa, ali sada se sigurno zna gde je završio, tamo gde mu jeste mesto, u prirodi, na srpskoj planini, gde mu je i stanište!

- Stručni saradnici Zavoda pregledali su jedinku poskoka, privremeno smeštenu u Beogradskom zoološkom vrtu. Jedinka poskoka je vraćena u prirodu u sredu 26.10. na podnožje planine Jastrebac kod Kruševca - otkrili su za "Telegraf" u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Poskok je do konačnog vraćanja u prirodu bio smešten u Beo zoo vrtu, gde su za njega postojali svi uslovi. Naravno, smeštaj je bio samo privremen. Reč je o strogo zaštićenoj vrsti i ona se, po pravilu, ne drži u zatočeništvu. Veoma je opasna zmija, ali samo ako je uznemiravamo.

Poskok Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

- Neko od građana je prmetio zmiju i uradio je najbolje što je mogao da uradi, umesto da je čačka, on je pozvao "Veterinu Beograd" čiji su radnici obučeni kako da rukuju zmijama - kazao je ranije za "Telegraf" Kristijan Ovari, biolog iz Beo Zoo Vrta.

Poskok je na neočekivan put krenuo baš pred hibernaciju, pa je lako i uhvaćen. "Pospan", on je dočekao da bude vraćen tamo gde pripada.

Kako je za "Telegraf" ranije objasnio direktor "Veterine Beograd" Budimir Grubić, prava je retkost da se u prestonici uhvati poskok.

- Poskok ne može da se gaji u kućnim uslovima, pa je najverovatnije stigao iz prirode. Neko ko je došao iz, na primer, Valjeva ili Divčibara, a automobil mu je bio parkiran na livadi ili u planinskom predelu mogao je da preveze zmiju do Beograda. Motor je topao, a zmije uvek idu na mesto koje je toplo. Već posle 17, 18 ili 19 stepeni one lagano ulaze u hibernaciju. Kada se motor ohladio, ona je izašla u sredinu koja je toplija, a hvatanje je bilo jednostavno, jer je već bila poluhibernirana - priča Grubić.

Poskok Poskok je privremeno bio smešten u Beo zoo vrtu, Foto: Beo Zoo Vrt

Ovakakav slučaj dešava se jednom u dve-tri godine.

U Beogradu su dominantni smuk, belouška i ribarica, sve neotrovne zmije. Poskok u beogradskoj sredini ne bi mogao da preživi duže od dve do tri nedelje, kazao je Grubić.

Video: Poslednji lovac na poskoke: Strah je pregolem, a kada te zmija ujede suze same idu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA