Spomenik na Novom groblju ganuće vam dušu: Čuveni vajar Đorđe u večnost se otisnuo s "Tugom" u zagrljaju

"Tuga" na spomeniku koji je sebi podigao, koju je tako prigrlio na putu u večnost, predstavlja njegovu drugu suprugu, Francuskinju Margo

  • 0
Đorđe Jovanović vajar Đorđe Jovanović novo groblje spomenik Foto: Mateja Beljan

Poprsje umetnika, sa vajarskim alatom kojim je stvarao svoj svet, spomenike kojima se i danas divimo. Pogled usmeren sa strane i nadole, nenametljiv. Kaput uredno namešten, brkovi bujni. A kraj njega "Tuga". I to u zagrljaju. Ženski lik s pogledom nagore, pun čemera. Da li je tuga zaista obeležila život našeg čuvenog vajara Đorđa Jovanovića?

Spomenik na Novom Groblju koji je obeležio njegov kraj izgleda upravo tako.

Đorđe Jovanović rođen je 1961. godine u Novom Sadu, a preminuo je 1953. Za svojih skoro devet decenija života izvajao je brojne spomenike, za privatne i javne namene. "Tuga" je bio jedan od njih, upravo predstavljen i na nadgrobnom spomeniku.

Na primer, u Sremskim Karlovcima možemo videti i njegov spomenik Branku Radičeviću, u Kruševcu Kosovski spomenik, a u Beogradu spomenik Vuku Karadžiću i brojne druge...

U kamenu je predstavio i svog sina Mirka, poginulog na ratištu. To je njegovo remek delo "Za otadžbinu".

I na samom Novom Groblju, među brojnim reprezentativnim spomenicima, nalaze se i njegovi radovi. Na primer, spomenik Živojinu Mišiću.

"Tuga" na spomeniku koji je sebi podigao, koju je tako prigrlio na putu u večnost, predstavlja njegovu drugu suprugu, Francuskinju Margo.

Ovo je redak primer romantičnog i melanholičnog spomenika na Novom groblju, na kome je par zagrljen. Iako prizor zaista odiše tugom, ta tuga utkana je u večnost, a u toj večnosti zarobljena je njegova ljubav, romanitčna, umetnička duša, koja je ovom svetu podarila mnogo plodova svog rada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA