Matija koji nije mogao u školu sa ostalom decom, dobio elektromotorna kolica od Opštine

"Dovoljno je pogledati Matiju da se vidi u kojoj meri je ovo značajno za njega. Ranije se povlačio i želeo da ide kući čim oseti da je izopšten"

  • 0

Matiji Jovoviću, učeniku prvog razreda beogradske Osnovne škole "Vojvoda Mišić" koji boluje od spinalne mišićne atrofije, danas su uručena elektromotorna invalidska kolica.

Kolica su, piše Tanjug, funkcioneri opštine Savski venac kupili iz ličnih sredstava.

Reč je o akciji pokrenutoj 1. septembra na inicijativu Miloša Vidovića, predsednika Opštine Savski venac, koja je u školi "Vojvoda Mišić" postavila rampu za prilaz kolica kako bi Matija nesmetano išao u školu, a ubrzo nakon toga i ispred zgrade u kojoj živi.

Vidović je izrazio zadovoljstvo što su ispunili obećanje dato Matijinim roditeljima pre dva meseca.

- Oni su iskazali potrebu za elektromotornim invalidskim kolicima koja nisu bili u mogućnosti da priušte i u dogovoru sa mojim kolegama iz opštine mi smo to obezbedili za Matiju, za njegov svakodnevni lakši život - rekao je Vidović.

Naveo je da je opština Savski venac postavila rampu za prilaz kolica u školi "Vojvoda Mišić", ali i u još dve osnovne škole na toj opštini - "Isidora Sekulić" i "Radojka Lakić", te da će se sa tom praksom nastaviti gde god je potrebno.

Majka dečaka Olivera Jovović rekla je da im ta pomoć mnogo znači.

- Dovoljno je pogledati Matiju da se vidi u kojoj meri je ovo značajno pre svega za njega, a naravno i za nas kao porodicu. Drago mi je što živimo na ovoj opštini i što je Matija dobio mogućnost da sa svojim drugarima učestvuje u svim aktivnostima kao da je potpuno zdravo dete - rekla je Olivera.

Istakla je da je Matija oduševljen i da bi sada po ceo dan bio napolju, što ranije nije bio slučaj.

- Ranije se, čim oseti da je u nekom smislu izopšten, povlačio i želeo da ide kući, a sada bi bukvalno po ceo dan mogao da bude napolju jer je potpuno uključen u sve aktivnosti - rekla je ona.

Istakla je da je ovo veoma važno za Matijinu socijalizaciju jer on, dodala je, ide u školu i prirodno je da bude aktivan u meri u kojoj mu je to sada omogućeno ovim kolicima.

Podsetimo, Matija i njegova majka snimili su video ispred ulaza u osnovnu školu, kada su 1. septembra shvatili da je učionica dečaka na spratu, te da je potrebno troje ljudi da bi ga na sprat popeli i spustili. Šta se sve desilo prvog školskog dana pogledajte u videu ispod.

Video: Matijina borba za rampu u školi: Dodelili mu učioniu na spratu, a mališan u kolicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA