Počeli i radovi iznad ploče na Prokopu: Gradi se stanična zgrada iz koje će se putnici spuštati na perone

Nova železnička stanica u Beograd Centru biće izgrađena na koti 105 i biće površine od oko 5.600 kvadratnih metara

  • 2

U železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu gradi se nova stanična zgrada i u toku su armirano-betonski i zidarski radovi, a na gradilištu je svakodneno u proseku oko 70 radnika.

Broj radnika će se povećavati kako radovi budu napredovali, kažu za Tanjug u Infrastrukturi železnice Srbije.

Radovi na izgradnji nove stanične zgrade krenuli su početkom avgusta, a rok za završetak radova je 15 meseci, što znači da bi novi objekat u Prokopu trebalo da bude završen krajem 2023.

Takođe, očekuje se da će svi radovi na stanici Beograd Centar u Prokopu biti završeni do kraja 2024. godine.

Nova železnička stanica u Beograd Centru biće izgrađena na koti 105 i biće površine od oko 5.600 kvadratnih metara, u potpunosti za potrebe prijema i otpreme putnika, rekao je Tanjugu Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnica Srbije.

"Nova stanična zgrada u Beograd Centru projektovana je iznad 10 koloseka i šest perona i na njoj je planirano da se formiraju potrebni stanični i komercijalni kapaciteti i sadržaji. Ona će zadovoljiti sve najviše standarde u putničkom železničkom saobraćaju", rekao je Stanisavljević.

Peronski deo, dodaje, biće povezan sa staničnom zgradom i biće postavljeni liftovi, eskalatori i konvejeri, a putnici će dobiti nove čekaonice, blagajne i druge sadržaje neophodne za funkcionisanje putničkog saobraćaja.

Takođe, i deo železničkog osoblja u stanici u novoj staničnoj zgradi dobiće savremene i funkcionalne uslove za rad.

"Nova stanična zgrada projektovana je da pruži sve potrebne savremene servisne usluge prijema i otpreme putnika, kao i tehnoloških funkcija zaposlenih", naveo je Stanisavljević.

Izgradnju stanične zgrade u Beograd Centru finansira partner u ovom projektu, kompanija "Railway City".

Početku izgradnje nove staničnme zgrade, prethodio je završetak radova na ploči železničke stanice Beograd Centar, na koti 105, čime su se stekli uslovi za početak izgradnje nove stanične zgrade u Prokopu.

Stanisavljević podseća da je u stanici Beograd Centar na koti 105 prethodno izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija površine od skoro 50.000 kvadratnih metara.

Uporedo sa tim, urađena je projektna dokumentacija za izgradnju stanične zgrade u Beograd Centru.

Infrastruktura železnice Srbije dala je saglasnost na urađenu projektnu dokumentaciju, čime je potvrdila da buduća stanična zgrada ispunjava sve potrebe redovnog, bezbednog i nesmetanog rada i funkcionisanja železnice, železničkog saobraćaja, zaposlenih i korisnika usluga.

Završetkom radova na novoj staničnoj zgradi u Beograd Centru, nakon skoro pet decenija, ogromna investicija i finansijska sredstva uložena u ovaj projekat će konačno biti u punoj meri ostvarena i stavljena u funkciju, istakao je Stanisavljević.

Video: Kako izgleda i da li se putnici snalaze na novoj železničkoj stanici u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaha

    14. novembar 2022 | 15:02

    I daj napravi jedan veliki parking

  • Lord

    14. novembar 2022 | 16:24

    Debilizam je bio unistiti staru zeleznicku stanicu,a ovo da ce biti gotovo do 2024 godine je jos gore,da ne pricam da Beograd nema glavnu autobusku stanicu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA