≫ 

Oskrnavljena grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu: Spomen obeležje ponovo na meti vandala

Skoj zahteva da bude postavljen video nadzor kako bi počinioci ubuduće mogli da budu identifikovani

  • 1
Grobnica narodnih heroja, Kalemegdan, skrnavljenje, vandalizam Foto: SKOJ

Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu u poslednje četiri godine je pod konstantnim napadima klerofašista i neonacista, a samo je jedan od počinilaca skrnavljenja, Rober Rundo, do danas pronađen i procesuiran. Spomen obeležje ponovo je osvanulo vandalizovano. Na njemu je crnim sprejem na engleskom jeziku napisano "komunistički teroristi".

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) oštro je osudio vandalski čin.  Oni nadove da je "zbog drskih akata u više navrata u pisanoj formi kontaktirano Javno preduzeće "Beogradska tvrđava".

U dopisima je traženo da budu postavljene kamere koje bi snimale Grobnicu narodnih heroja, a da se, dok kamere ne budu postavljene, na to mesto postavi čuvar.

"Takođe, naša organizacija je organizovala niz protesta i zahtevala i od rukovodstva 'Zavoda za zaštitu spomenika' na Kalemegdanu, kako bi ta institucija izvršila pritisak na JP 'Beogradska tvrđava', da u najkraćem roku instalira kamere koje bi nadgledale Grobnicu narodnih heroja 24 sata dnevno kako se gnusni čin koji su počinili desničarski vandali više nikada ne bi ponovio", navedeno je u saopštenju SKOJ.

SKOJ zahteva od nadležnih da se Grobnica narodnih heroja stavi pod video nadzor jer je to jedini adekvatan način da se "zaštiti od destruktivnih aktivnosti besprizornih ultradesnih vandala".

Video: U zemljotresu oštećena katedrala u kojoj je grobnica Alojzija Stepinca: Sa jednog tornja pao krst

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA