≫ 

Ovako izgleda Vukov spomenik na zemlji: Na putu je za Smederevo, čeka ga restauracija

Najpre su radnici obezbedili sam spomenik trakama, koje su dobro uvezali sa svih strana skulpture. Trakama se taspoređuje teret koji podiže kuka krana

  • 0

Spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću skinut je jutros s postamenta i krenuo je za Smederevo gde će biti restauriran, u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića. 

Kako javlja naš reporter sa lica mesta spomenik je uklonjen pažljivo, uz pomoć mehanizacije. Nakon što je spušten, Vuk je neko vreme proveo na zemlji pre nego što je podignut na kamion kojim putuje za Smederevo. 

Najpre su radnici obezbedili sam spomenik trakama, koje su dobro uvezali sa svih strana skulpture. Trakama se raspoređuje teret koji podiže kuka krana.

Radove na sanaciji i restauraciji spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću Zavod je započeo 7. novembra, na dan kada je svečano spomenik otkriven 1937. godine. Rekonstrukcija, tako sledi, posle čak 85 godina.

Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću izrađen je u 2019. godini, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio sredstva za izvođenje radova u visini 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi da počnu radovi.

U narednom periodu, predviđeni su i radovi na obnovi pristupnog platoa i okoline ovog značajnog spomenika kulture.

Video: Železnička stanica Vukov spomenik obnavlja se posle 27 godina rada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA