≫ 

Ovaj beogradski bulevar se prelazi u svega 5 koraka, za 3 sekunde i nije jedini "uzani"

Kako je moguće da bulevar postaje sokak?

  • 4

Jedan beogradski bulevar pešli smo doslovnio u pet koraka, za 3 sekunde i - upleli se u granje s druge strane, jer nema ni trotoara.

Kako je moguće da bulevar postaje sokak?

U pitanju je Južni bulevar, koji jeste poprilično širok na samom početku. Tu postoji i razdelno ostrvo, dve saobraćajne trake, ali kako se penjete naviše, ovaj bulevar postaje sve uži. Najpre se pretvara u običnu ulicu, da bi se potom suzio do širine prolaza, jedne asfaltirane trake uz koju se zbijaju kuće i rastinje, a mimoilaženje postaje nemoguća misija!

Ovo usko grlo povezuje ulice Grčića Milenka i Gospodara Vućića.

Međutim, nije samo Južni bulevar tako neobičan. On, makar u jednom svom delu, zaista i može da se nazove tako. Ali, i njegov pobratim, Severni bulevar, poneo je tu titulu iako je i on poprilično uzan. Doduše, nije sokak, već obična ulica sa po jednom trakom u svakom smeru, koja povezuje Omladinski stadion i Ulicu Veljka Dugoševića.

Verovatno su urbanisti imali raskošne planove za ove dve saobraćajnice, koje su ipak, makar delom, ostale samo ulice.

Ni Bulevar despota Stefana nije naročito širok. I on je u jednom delu samo obična uličica sa po jednom trakom za svaki smer, mada je tu reč o uskom grlu za koje postoji plan o proširenju, ali je potrebno srušiti i jednu staru zgradu.

Ovaj bulevar bio je do 2004. godine Ulica 29. novembra, a to je ime koje je dobila 1946. godine. Pre rata Bulevar despota Stefana zvao se Kneza Pavla, a pre toga Miletina, odnosno Knez Miletina.

U ostalim delovima ovaj bulevar ima i više traka, a najširi je u zoni Pančevačkog mosta.

Inače, nešto šira Ulica vojvode Stepe u prošlosti je smatrana bulevarom. A bulevari su i duž auto-puta kroz Beograd - na novobeogradskoj strani auto-put je Bulevar Arsenija Čarnojevića, a na strani starog dela grada to su Bulevar Franša d' Eperea i Stefana Prvovenčanog. Beograd je i pre izgradnje auto-puta imao u ovom delu grada Bulevar Franša d' Eperea, a on je povezivao Južni bulevar i prostor današnjeg KCS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA