≫ 

Sablasne ruševine u Vidovdanskoj još sećaju na nesreću stanara koji su izgubili dom: Ovo je plan za budućnost

Ruševina sada izgleda poprilično sablasno

  • 0
Vidovdanska 2a ruševine Foto: Nikola Anđić

Zgrada u Vidovdanskoj ulici 2A obrušila se pre godinu dana i 4 meseca usled radova na susdnoj parceli. Stanari su i dalje raseljeni, a ono što sledi jeste kompletno rušenje starog i izgradnja novog objekta.

Ruševina sada izgleda poprilično sablasno, pa i dalje podseća na nesreću koja je stanare zadesila.

Tog 16. jula 2021. godine, pošto je jama za temelj nove zgrade ugrozila osnovu stare, došlo je do urušavanja postojećeg stambenog objekta.

Snimak rušenja zabeležen je i kamerom mobilnog telefona, a na njemu se vidi kako temelj malo po malo popušta, a onda dolazi do pada zidova i podova, tačnije, čitavih delova stanova sa sve građom i pokućstvom i podizanja oblaka prašine.

Stanari su, srećom, prošli nepovređeni, evakuisani su, a deo imovine zauvek su izgubili, dok im je deo naknadno ukraden, kada su stanove napustili.

Zgrada nije mirovla ni kasnije, pa su se njeni delovi još obrušavali, i to najpre 4 dana posle incidenta.

Video: U 15 sekundi celo krilo zgrade završilo je u rupi: Snimak trenutka rušenja zgrade na Vračaru

Plan za budućnost: Nova zgrada sa više stanova

- Po sprovedenoj javnoj nabavci, ugovorena je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju stambenog objekta za potrebe raseljavanja u Vidovdanskoj ulici. U toku su pripreme za uvođenje dobavljača u posao projektovanja, a tehničkom dokumentacijom će se planirati izgradnja jedinstvenog stambenog objekta sa podzemnom garažom. Izabrani dobavljač treba da izradi tehničku dokumentaciju, što uključuje idejno rešenje, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje radova. Dalje aktivnosti na pripremi za izgradnju moći će da se planiraju po završetku izrade tehničke dokumentacije - odgovor je Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Oni dodaju i da je većini stanara obezbeđen privremen smeštaj u stanove namenjene za raseljavanje čiji je vlasnik Grad Beograd, odnosno zbrinuti su stanari koji nisu imali drugi smeštaj.

- Prema dogovoru koji su stanari postigli sa Gradom Beogradom, u budućem stambenom objektu nove stanove je prihvatila većina vlasnika, jedan vlasnik je prihvatio stan na drugoj lokaciji, dok sa jednim vlasnikom još uvek nije potpisan ugovor - kazali su u Direkciji.

Video: Snimci zgrade u Vidovdanskoj iz avgusta ove godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA