Elektrana za sagorevanje komunalnog otpada u Vinči počinje uskoro sa radom: Grejaće 10 odsto domaćinstava

Energija iz te elektrane biće dovoljna da zagreje 10 odsto domaćinstava u Beogradu

  • 2
Deponija Vinča Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Radovi na izgradnji elektrane za energetsko iskorišćavanje komunalnog otpada u Vinči privode se kraju, faza hladnih proba se završava i već je urađen deo toplih proba, a krajem ove godine, najkasnije početkom sledeće očekuje se da počne testiranje sa sagorevanjem komunalnog otpada, kažu u preduzeću "Beo čista energija", a prenosi Tanjug.

Prema rečima direktora tog preduzeća Vladimira Milovanovića, u završnoj fazi je i kogenerativno postrojenje na deponijski gas.

- To postrojenje će biti testirano upotrebom prirodnog gasa jer sistem za prikupljanje deponijskog gasa i čitava ta mreža nije bilo moguće da se uradi do sada, tako da je to planirano u narednom periodu, ali će samo postrojenje biti završeno i spremno za rad kad god da mi posle dovedemo deponijski gas - rekao je Milovanović za Tanjug.

Planirano je, kaže, da se u elektrani na komunalni otpad proizvodi 30,24 megavata električne energije i 56,5 megavata toplotne energije, dok će se u kogenerativnom postrojenju na deponijski gas proizvoditi tri megavata električne i 1,8 megavata toplotne energije.

Ta energija je, istakao je Milovanović, dovoljna da u Beogradu zagreje 10 odsto domaćinstava i obezbedi struju za oko pet odsto domaćinstava.

Milovanović je obrazložio zašto se kasni sa puštanjem u rad postojenja za energetsko iskorišćavanje komunalnog otpada, što je bilo najavljeno za novembar ove godine, navodeći da je francuska firma sa kojom je potpisan ugovor za izgradnju te elektrane, bankrotirala 24. januara ove godine.

- Morali smo da se suočimo sa time, ali smo se vrlo brzo reorganizovali i preuzeli na sebe da, ne samo kao investitor, već i kao glavni izvođač radova završimo tu elektranu, što uspevamo sa relativno malim produženjem roka koji će se desiti zbog te okolnosti - rekao je Milovanović.

S tim u vezi, napomenuo je da je francuska firma koja je ranije radila i bankrotirala, paralelno radila nekoliko projekata, a da je projekat u Vinči jedini koji je posle njihovog bankrotstva nastavljen i doveden u završnu fazu.

- Doveli smo veliki broj stručnjaka da bismo to mogli da uradimo. Preuzeli smo i neke ljude iz bankrotirane firme, ranijeg izvođača tako da nas od uspešnog završetka ovog veoma značajnog projekta deli samo nekoliko meseci - rekao je Milovanović.

Podsetio je da je početkom avgusta prošle godine puštena u rad nova sanitarna deponija i svi prateći sadržaji vezani za njeno funkcionisanje, kao i da su završeni radovi na postrojenju za tretman procednih voda, ali da se zbog složenijeg postupka testiranja, njeno finalno puštanje u rad očekuje u narednih nekoliko meseci.

- Iako ona već sada radi, neka fina podešavanja treba da se odrade u nekoliko narednih meseci - rekao je Milovanović.

Projekat javno privatnog partnerstva u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu nedavno je dobio Gold Standard sertifikat - najviši svetski standard kvaliteta kojim se potvrđuje da realizacijom projekta dolazi do smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

To je, prema rečima Milovanovića, potvrda koliko će ovaj projekat u celini doprineti poboljšanju ukupne ekološke situacije u Vinči i okolini, a indirektno i u čitavom Beogradu.

- Tim sertifikatom se potvrđuje da ćemo ostvariti poboljšanja koja su ekvivalentna uštedi 210.000 tona ekvivalentnog ugljen-dioksida ili sadnji oko 1.800.000 stabala na godišnjem nivou u Beogradu. Takvi su efekti ovog projekta - zaključio je Milovanović.

"Beo čista energija" je društvo sa posebnom namenom koje su osnovali francuska kompanija "Veolia", japanska korporacija "Itoću" i panevropski fond "Marguerite", a koje je zaključilo Ugovor o javno privatnom partnerstvu sa Gradom Beogradom 2017. godine o izgradnji savremenih objekata za preradu otpada radi unapređenja životne sredine i socijalne politike u glavnom gradu Srbije.

Video: Majstorović: Stručne ekipe MUP-a će utvrditi tačan uzrok požara na Tošinom Bunaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    27. novembar 2022 | 15:30

    Zašto nije montiran i generator za proizvodnju struje u isto postrojenje izvodljivo je bilo ?

  • Ajde

    27. novembar 2022 | 19:43

    Da nam nije zato zagadjen Beograd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA