≫ 

Vandali upali u mirijevski vrtić, ukrali tehniku i ostavili hrpu smeća: "Plašimo se da nam deca nisu bezbedna"

Ovo nije prvi put da je došlo do obijanja vrtića

  • 5
Vrtić Maslačak, pljačka, upad, Mirijevo, Foto: Privatna arhiva

Vrtić "Maslačak" u Mirijevu rano jutros je opljačkan, kada su provalnici upali, isprevrtali stvari, odneli tehniku, a iza sebe ostavili gomilu smeća. Roditelji čija deca pohađaju ovaj vrtić  žale se da on nema adekvatan video nadzor i da deca na taj način nisu bezbedna. Povodom nemilog događaja kontaktirali smo Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu koji nam je odgovorio da će nakon izveštaja biti preduzete odgovarajuće mere protiv odgovornih.

Revoltirana majka K.D. čiji je sin upisan u ovaj vrtić požalila se za naš portal o uslovima bezbednosti dece u samom vrtiću. Ona tvrdi da video nadzora nema i da taj nedostatak sistema sigurnosti pljačkaši vešto zloupotrebljavaju.

- Deca koja su ostala u vrtiću, ostala su jutros. Mada, nama su date preporuke od vaspitačice preko vajber grupe da decu ne ostavljamo u vrtiću. Ja sam sa svojim detetom došla u sedam sati ujutru i u toku je bio uviđaj. Rekli su mi da pošto sam došla sa detetom, njega uvedem u jednu sobu, u kojoj su inače bila smeštena i ostala deca - priča nam majka K.D. čiji sin pohađa vrtić "Maslačak".

Kako kaže, odmah pri dolasku zatekla je prizor kakav se sreće posle svake provale, isprevrtane stvari i stolice, odneta celokupna tehnika iz svih prostorija.

- Ja sam već pri dolasku kroz ulazna vrata videla gomilu isprevrtanih stvari. Kako sam primetila, nameštaj je bio sklonjen, tu su se nalazile i isprevrtane kutije i stolice. Takođe, bili su ostavljeni i raznorazni otpaci i komadići smeća. Zatim sam primetila da je odnesena tehnika iz svih soba. Inventar sa televizorima je iznešen i to su stvari za koje mi roditelji skupljamo pare i kupujemo ih. Konkretno u sobi u kojoj je smešten moj sin, sve što sam kupila od tehnike je iznešeno i ne postoji više ništa. Tako, da smatram da se radi o ciljanoj pljački - tvrdi ona.

- Na samom ulazu u vrtić nema postavljena video kamera. Mi kao roditelji bismo voleli da vrtić ima video nadzor i da se tačno zna ko ulazi, a ko izlazi iz njega. Mi smo primetili da provalnici zloupotrebljavaju to što vrtić nije obezbeđen video nadzor i mi kao roditelji moramo da reagujemo. Konkretno nameravamo da napišemo peticiju koju ćemo predati u centralu predškolske ustanove Zvezdara. Zahtevaćemo da se obezbede adekvatni tehnički uslovi i sistemi sigurnosti, kako se pljačke ne bi ponavljale i kako bi zaštitili našu decu - objašnjava K.D.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu: Biće podneta krivična prijava protiv odgovornih

Iz Sekretarija za obrazovanje i dečju zaštitu kažu za Telegraf.rs da je o obijanju vrtića odmah obaveštena policijska uprava, kao i da će nakon dobijanja izveštaja biti preduzeti svi koraci u smislu podnošenja krivičnih prijava protiv odgovornih lica.

- U ponedeljak u 6 časova prilikom otvaranja vrtića Maslačak u Mirijevu ,ul. Petrarkina 2, uočeno je da je vrtić obijen i da je tokom prethodnog vikenda bilo upada od strane trećih lica. Odmah je obaveštena policijska uprava koja je izašla na teren i tom prilikom pozvala službu forenzike da obavi uviđaj. Uvidom u prostorije vrtića ustanovljeno je da je pričinjena materijalna šteta.U svim prostorijama evidentni su znaci boravka trećih lica, ostavljena je velika količina smeća. Uviđaj je završen u 08 časova i 54 minuta. Nakon dobijanja izveštaja preduzećemo sve korake u smislu podnošenja oštetnog zahteva i krivične prijave protiv NN lica. Deca su posle završenog uviđaja i dezinfekcije celog objekta neometano boravila u istom - piše u odgovoru Sekretarijata.

Video: Lopov krao po vrtiću, kamere sve snimile: Bruka i sramota

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sana

    5. decembar 2022 | 17:26

    Mirijevo je kao Harlem kvart noću tu samo ludak može proći ...Nema goreg kraja

  • Petar

    6. decembar 2022 | 07:43

    To je olicje nase mladosti. Neradnici, krajnje iskompleksirani mladi ljudi. Nazalost.

  • Misa

    6. decembar 2022 | 07:45

    Pa imaju okolne zgrade neku kameru valjda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA