≫ 

Institut za patologiju u Beogradu proslavlja 100 godina rada: Medicina doživljava najveću promenu

Begović se osvrnula na značaj potpuno nove oblasti medicine – biomedicinu koja podrazumeva kombinaciju istraživanja, pre svega u biologiji i hemiji, ali i primeni principa prirodnih nauka u kliničkoj praksi

  • 0
Institut za patologiju, ministarka Jelena Begović, dekan prof. dr. Lazar Davidović Foto: Srđan Bosnić

Ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije, Jelena Begović, čestitala je dekanu prof. dr Lazaru Davidoviću i zaposlenima na Institutu za patologiju prof. Đurđe Jovanović u Beogradu stogodišnjicu rada i osvrnula se na progres i u ovoj oblasti medicine.

Begović je istakla da se razvojem novih tehnologija menja naš svet, ali da je oblast koja doživljava najveću promenu i transformaciju baš medicina.

Ministarka je rekla da je za dalji razvoj medicine, ključna je multidisciplinarnost, od vizualizacije jedne ćelije do sekvenciranja genoma ali i promene na nivou genetike kao što je primena CRISPR tehnologije.

Prema njenim rečima, napredak u biotehnologiji omogućio je naučnicima da koriste alate i tehnike kojima istražuju tajne života.

Begović se osvrnula na značaj potpuno nove oblasti medicine - biomedicinu koja podrazumeva kombinaciju istraživanja, pre svega u biologiji i hemiji, ali i primeni principa prirodnih nauka u kliničkoj praksi.

- Zdravstvo takođe postaje digitalno u mnogim segmentima. Lekari mogu da sprovedu dijagnozu preciznije, a terapije za pacijente individualnije, odnosno presonalizovanije. Zato je bitno da se jača nauka, i to i prirodne i društvene nauke i da se, između ostalog, usmeravaju ka novim tehnologijama kako bismo zajedno mogli da razvijemo najbolja rešenja za naše građane -  navela je ona.

Begović je rekla da je Vlada Srbije prepoznala značaj biotehnologije i biomedicine kao oblasti koje će pored dobrobiti našem stanovništvu, doneti i indirektni benefit kroz ekonomski razvoj u smislu razvoja inovacija transfera tehnologije razvoja startap ekosistema u ovoj oblasti.

- Cilj nam je da budemo među najboljima - okupljenima je poručila ministarka Jelena Begović, koja je zajedno sa ministarkom zdravlja Danicom Grujičić primila zahvalnicu Instituta.

Video: Institut za majku i dete Dr Vukan Čupić u doba korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA