Sigurno utočište za beskućnike u hladnim zimskim danima: Otvoren privremeni centar u Lominoj ulici

Beskućnici ovde mogu da se zagreju, dobiju tople napitike i hranu, zamene odeću, istuširaju se

  • 0

Dnevni privremeni centar za beskućnike otvoren je danas u Lominoj ulici u Beogradu.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić je podsetila da Sekretarijat za socijalnu zaštitu, u saradnji sa Crvenim krstom, pruža uslugu privremenog smeštaja licima bez krova nad glavom od 2018. godine.

"Sa prvim hladnim danima otvoren je Dnevni privremeni prihvatni centar za sugrađane kojima je potrebna ova usluga. Radno vreme ovog centra je od 10 do 13 časova. U stalnoj smo komunikaciji sa gradskim Štabom za vanredne situacije, pratimo prognozu vremena. Ukoliko bude potrebe, radno vreme će biti produženo, a kapaciteti prošireni. U realizaciji ove usluge pomagaće nam Gradski centar za socijalni rad i volonteri Crvenog krsta. Adresa Dnevnog prihvatnog centra je Lomina 17, a na istoj adresi su i prostorije Gradskog centra za socijalni rad. To znači da sva lica kojima je potrebna pomoć, mogu da dobiju informaciju o svim uslugama koje su im na raspolaganju", kazala je Čamagić.

"Pored Dnevnog prihavtnog centra, Grad Beograd je osnivač i Prihvatilišta za stara i odrasla lica. Osobe koje imaju potrebu da budu tamo smeštene, kao i one koje dolaze po uputu Gradskog centra za socijalni rad, tamo mogu da dobiju uslugu smeštaja do šest meseci. U Dnevnom prihvatnom centru za beskućnike obezbeđeni su topli napici, obroci, naravno i prostor u kojem mogu da se ugreju, a postoji i usluga kupanja. Takođe, mogu da dobiju čistu garderobu, kao i savete o tome gde bi trebalo da se obrate ukoliko im je potrebna zdravstvena nega - rekla je Aleksandra Čamagić.

Ona je pozvala sugrađane da se ponašaju odgovorno i da, ukoliko prepoznaju da je tokom hladnih dana nekome na ulici potrebna pomoć, prijave slučaj policiji ili Gradskom centru za socijalni rad, koji takođe ima dežurstva.

Dnevni centar za beskućnike Foto: Beoinfo

"Kapacitet Prihvatilišta za stara i odrasla lica je 104 mesta, a trenutno su u toj ustanovi zbrinute 52 osobe. Važno je napomenuti potrebu za dvosmernom komunikacijom, što znači da bi trebalo da lica koja se nalaze na ulici u hladnim danima zatraže pomoć institucija. Ne možemo nikog da smestimo u Prihvatilište bez njegove volje. U narednih nekoliko dana biće otvoren i prostor u kojem će biti obezbeđeno privremeno prenoćište za beskućnike, što će biti prvi slučaj takve usluge u Beogradu. To ćemo, takođe, uraditi u saradnji sa Crvenim krstom. Za početak će biti obezbeđeno 25 mesta sa prostorom odvojenim za žene i muškarce, budući da su takvi propisi. Ukoliko bude bilo potrebe, i za tu uslugu ćemo proširivati kapacitete - dodala je Aleksandra Čamagić.

Ona je podsetila da Grad Beograd finansira i izdavanje ličnih dokumenata licima koja ih nemaju, što je, kako je rekla, prvi korak ka korišćenju svih drugih usluga socijalne zaštite.

"Po izdavanju rešenja od Gradskog centra za socijalni rad, korisnici se mogu smestiti u Prihvatilište, gde će u dužem periodu biti zbrinuti. Nakon toga sledi i dobijanje trajnog smeštaja, što i jeste krajnji cilj sistema socijalne zaštite".

Dnevni centar za beskućnike Foto: Beoinfo

Sekretar Crvenog krsta Beograd Nikola Prica je rekao da je za pet godina, koliko postoje usluge zbrinjavanja beskućnika, sistem postao prilično uhodan.

"Pored toplih napitaka i obroka, lica bez krova nad glavom ovde mogu da zamene odeću ukoliko je mokra ili pocepana, zatim, imaju mogućnost tuširanja, a pored svih tih usluga imaju na raspolaganju i psiho-socijalnu podršku. Veoma sam ponosan jer smo nekoliko korisnika uspeli da 'sklonimo s ulice', pronašli su posao i sada od svog novca iznajmljuju smeštaj", rekao je Prica.

Događaju je prisustvovala direktorka Gradskog centra za socijalni rad Silvia Alavanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA