Nabavkom jelke sa busenom čuvamo prirodu: Živi simbol Nove godine preživeće praznike ako ispoštujemo 8 pravila

Prilikom kićenja jelke treba voditi računa o ukrašavanju njenog vrha

  • 0
Bela kuća jelke jelka Nova godina Božić dekoracija Džo Džil Bajden Foto: Tanjug/AP

Jelke sa busenom i ove godine možete da kupite u preduzeću "Zelenilo Beograd".

U ponudi su dve vrste novogodišnjih jelki - smrča (Picea abies) i Pančićeva omorika (Picea omorika), koje sugrađani mogu kupiti u rasadnicima ovog preduzeća u ulicama Vojvode Stepe 405 i Marije Bursać bb u Zemunu.

Radno vreme rasadnika je radnim danima od 7 do 15 časova, a za prodaju jelki biće otvoreni i u subotu, 17. i 24. decembra u istom vremenskom periodu.

Ovo preduzeće i ove godine apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time podstiču zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara.

U periodu dok traju praznici i dok jelke budu ukrašavale domove sugrađana, potrebno je povesti računa o nekoliko važnih stvari koje će pomoći da sadnica i posle praznika bude u dobrom zdravstvenom stanju.

Kako bi se jelka što bolje održala u sobnim uslovima, tokom praznika potrebno je da se redovno prska vodom, kao i da se redovno zaliva odstajalom vodom sobne temperature. Vlažnost supstrata treba održavati umerenom.

Prilikom kićenja jelke treba voditi računa o ukrašavanju njenog vrha, kako se on ne bi polomio ili oštetio. Jedan od načina da se sačuva vrh jeste da se uz vrh postavi neki štapić ili olovka, pa tek onda ukras.

Jelku, takođe, ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina. Ukoliko postavljate svetleće elemente, preporuka je da se klasične lampice zamene LED svetlima.

Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah iznositi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a posle ovog perioda da se posadi na predviđeno mesto.

Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa.

Ukoliko se jelka sadi u dvorištu, treba imati na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba odabrati mesto za sadnju.

Takođe, važno je da sadnica ne bude zasađena suviše blizu objekta, a ukoliko ne postoji adekvatno mesto za sadnju, jelku građani mogu doneti u rasadnike "Zelenila" gde će biti posađene na unapred planiranim površinama u gradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA