Beogradski nadbiskup Nemet: "Ovo je najvažniji zadatak za koji me je Papa postavio "

Naveo je da to što u Beogradu postoji katolička nadbiskupija pokazuje da je Beograd za Katoličku crkvu važno mesto, te dodao da će Beogradska nadbiskupija 2024. godine slaviti stogodišnjicu postojanja

  • 1
Ladislav Nemet Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Kao svoj glavni zadatak, novi beogradski nadbiskup, Ladislav Nemet, izjavio je danas da će biti integrisanje hrišćana u crkvu i tom prilikom istakao da će u svom radu nastojati da sarađuje sa svima, a pre svega sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

On je, nakon čitanja Božićne poslanice, na pitanje novinara šta će biti njegov glavni zadatak kao beogradskog nadbiskupa, rekao da mu je najvažniji pastoralni zadatak za koji ga je papa postavio u Beograd.

- Pastoralni zadatak je da tražim katolike, hrišćane koji su povezani sa našom crkvom. Možda još nisu toliko baš integrisani kako bi to trebalo, ali to ćemo raditi zajedno sa mojim saradnicima, sveštenicima i redovnicima koji su na terenu Beogradske nadbiskupije - rekao je Nemet.

Naveo je da to što u Beogradu postoji katolička nadbiskupija pokazuje da je Beograd za Katoličku crkvu važno mesto, te dodao da će Beogradska nadbiskupija 2024. godine slaviti stogodišnjicu postojanja.

Na pitanje da li će nastaviti putem Stanislava Hočevara, koji je pre njega bio beogradski nadbiskup, Nemet je rekao da će nastaviti ono što je Hočevar radio, te da je spreman za dijalog.

- Tražim saradnju sa svima, posebno tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama. Nisu svi isti ne zbog kvaliteta ili načina života već zbog značaja koji zauzimaju u društvu. Srpska pravoslavna crkva sa patrijarhom Porfirijem je naravno broj jedan i svakako nameravam sa njima bliže sarađivati jer su većinska crkva koja može i da nas vodi u nekim pitanjima, ne govorim o nekim verskim tajnama već o onome što je u društvu važno za nas - rekao je Nemet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    22. decembar 2022 | 16:41

    SPC nema šta da sarađuje sa tobom i vasom crkvom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA