Lektira ražestila roditelje đaka zbog jedne reči, nastavnica: "Da su samo pročitali dve strane iza toga"

U Osnovnoj školi "Ljuba Nenadović" u Beogradu podigla se bura među roditeljima zbog jedne reči u knjizi lektire za šesti razred

  • 10
Gordana Opalić Printscreen RTS

U Osnovnoj školi "Ljuba Nenadović" u Beogradu podigla se bura među roditeljima, zbog jedne reči u knjizi lektire za šesti razred. Nastavnica srpskog jezika i književnosti u toj školi Gordana Opalić kaže za RTS da su roditelji u jednom odeljenju kojem ona predaje zabranili deci da čitaju knjigu Jasminke Petrović "Ovo je najstrašniji dan u mom životu".

"Problem je ispao u vezi sa scenom na početku romana, gde majka, budući da je zabrinuta za svoje zdravlje, jer misli da boluje od raka dojke, svojoj prijateljici u kupatilu pokazuje taj čvorić koji je napipala. I u tom trenutku 15-godišnji Strahinja koji vidi tu situaciju, zaključuje da je njegova mama u vezi sa komšinicom i da je lezbejka. I ja mislim da je tu završeno čitanje kod pojedinih roditelja, u trenutku kada smo došli do te reči", kaže Opalićeva.

Ističe da nisu svi roditelji zabranili svojoj deci da čitaju tu knjigu već samo manji deo. Primedbe su, dodaje, da sadržaj nije primeren uzrastu učenika i da mu nije mesto u učionici.

"Moram da naglasim: da su bili strpljivi i da su poslušali moj savet da pročitaju knjigu do kraja, jer ne možemo suditi o knjizi na osnovu korica, da su samo pročitali dve stranice iza toga, sve se razjašnjava. Majka dolazi školskom psihologu i objašnjava da je otišla lekaru, da sumnja da ima rak dojke", rekla je profesorka.

Napominje da za uzrast dece u šestom razredu nije prerano da se govori o prevenciji raka dojke, te da se mnogo učenika u svojim porodicama susreće sa tom bolešću.

"Ovde nije poenta na propagiranju homoseksualizma, toga u ovoj knjizi, ljudi, pobogu, nema. Ovde se govori o 15-godišnjaku koji čitav svoj život posmatra kao niz neprijatnosti i blamova. Uostalom, koji se pubertetlija ne oseća tako", kaže profesorka.

Dopunska lektira je obavezna lektira

Knjiga "Ovo je najstrašniji dan u mom životu" nalazi se na dopunskom izboru knjiga za lektiru.

"Tu su sada polemike – nije obavezna. Da se razumemo, dopunski izbor lektire jeste obavezna lektira. To je mogućnost samo da se izabere sadržaj koji procenimo da je najprimereniji za naše učenike...", rekla je profesorka.

Učenicima je, dodaje, rekla da moraju poslušati svoje roditelje.

Jasminka Petrović književnica Jasminka Petrović / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Ali mislim da je to vrlo opasno. Sve i da se govori o sadržajima koje roditelji ne odobravaju, mislimo da su neprimereni, važno je da se knjiga pročita, da se na osnovu pročitanog donese sud, i da se nakon toga o svemu razgovara. Danas sa decom, bojim se, ne razgovaramo dovoljno i otuda ovaj šum u komunikacije koji permanentno postoji", kaže Opalić.

Dodaje da se stvara klima da su roditelji i nastavnici na suprotstavljenim stranama i da je to veoma opasno.

"Mi smo svi na istoj strani, svi imamo iste ciljeve, a to su deca i njihova dobrobit", rekla je profesorka.

Hoće li "deliti" jedinice

Na pitanje da li će deca koja ne pročitaju knjigu dobiti jedinicu, profesorka kaže da ona neće na taj način etiketirati decu.

"Mislim da treba da razgovaramo. Da su roditelji došli na otvorena vrata, na koja sam ih pozvala, da o tome razgovaramo – situacija bi bila drugačija. Niko od roditelja nije došao. Ja verujem i iskreno želim da verujem da će ti učenici pročitati knjigu i da su u međuvremenu verovatno i ti roditelji pročitali knjigu i shvatili da tu nema ničeg neprimerenog", rekla je profesorka Opalić.

Napominje da je reč o divnoj knjizi autorke Jasminke Petrović koja se, kako kaže, nije slučajno našla u lektiri.

Video: Telegraf ispred privatne klinike u kojoj je preminula žena tokom operacije smanjivanja grudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Anja

    23. decembar 2022 | 23:43

    Mi smo svojevremeno citali Andrica,Selimovica,Cosica,Copica...i da ne nabrajam...a deca su danas prinudena da čitaju neke anonimuse...BOZE,KUDA IDE NASE OBRAZOVANJE?!!

  • Majka osnovca

    24. decembar 2022 | 00:22

    Kakvo ministarstvo takva prosveta, malo li su deca opterećena NEPOTREBNIM gradivom već ih od malih nogu opterećuju tumorima i homoseksualcima! Dno dna! Ja sa mojim detetom svakog bogovetnog dana učim po par sati a 6-ti je razred umesto kada dodjem sposla da kuvam,perem ,peglam ja se mlatim gradivom kao da su na fakultetu posebno biologija sa anatomijom slepih miševa,bubašvaba i ostalim karakondzulama! Kome to još treba! A ova profesorka ga bas pretera da ne upotrebim neku vulgarniju reč.

  • Баба

    24. decembar 2022 | 08:23

    Родитељи су оправдано бесни јер се деци подмеће лезбејство да би се деца штп пре дезоријентисала.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA