Izmerili smo veliko zagađenje tokom praznika u Zemunu i Batajnici: Terazijski tunel je "mala maca" za ovo

Ove vrednosti variraju i u zavisnosti od vremena i mesta, jer se dim neravnomerno širi

  • 11
Zagađenje Foto: Telegraf

Kada se zaigrate na finoj peščanoj plaži i podignete oblak sitnog peska, radije ćete se pomeriti na čist vazduh. Ali, u gradu lebdi i nešto mnogo sitnije, čestice kojih bi trebalo možda i stotinu kako bi se poređale u jedan niz oko dlake kose. To je zagađenje česticama. Suspendovane čestice PM od 2,5 mikrometra lako prodiru duboko u naša pluća, pa čak i u krvotok. Mi smo ih izmerili u danima praznika u Zemunu, tamo gde postoji dosta kućnih ložišta.

Prilikom sagorevanja uglja iz dimnjaka izlazi dim, noseći i ove opasne sitne čestice. Naravno, to nije jedini izvor, jer zagađuje i industrija, kao i saobraćaj, ali i građevinski radovi.

Drugog januara u Batajnici smo izmerili vrednost od čak 471! Sve je bilo sivkasto, a vazduh težak za udisanje.

Dan ranije vrednosti u Batajnici su bile niže, pa smo tako izmerili "svega" 140, ali je zato situacija u centru Zemuna bila mnogo gora - preko 200.

Na Badnje veče zagađenost je, takođe, bila visoka - izmerili smo vrednost od čak 463 u Batajnici. Svi su, normalno, svoje domove duže zagrevali, a ložilo se i na ulicama.

Tokom novogodišnje večeri vrednosti su, takođe, bile visoke - u Batajnici i do 143, a u Glavnoj ulici u Zemunu i preko 200. U pešačkoj zoni u Gospodskoj zagađenje je bilo 164, a na gardošu 56.

Naravno, ove vrednosti variraju i u zavisnosti od vremena i mesta, jer se dim neravnomerno širi. Ali ipak, nekim danima je situacija drastično gora.

Još jednu zanimljivu situaciju smo zabeležili u Batajnici. Iako nije preporučljivo šetati po zagađenom vazduhu, vožnja autobusom može biti još gora! Dok je napolju zagađenje bilo oko 68, u vozilu su vrednosti bile veće od 250. Prašina i izduvni gasovi takođe su opasni.

Da je život na periferiji pravi pakao šro se tiče zagađenja govori i podatak da smo ranije istim meračem u Terazijskom tunelu izmerili maksimalno zagađenje od 129!

Video: Ako ste se ikad pitali kolika je zagađenost usred Terazijskog tunela i to van špica

Oprez sa aplikacijama

Mi smo zagađenje merili malim pokretnim aparatom, koji je ipak vrsta "gedžeta". To je pomagalo, vrednosti koje daje su orijentacione. Postoje i različite aplikacije, koje koriste razne podatke i obrađuju ih, a potom objavljuju onlajn.

Ipak, kod aplikacija bi tek trebalo biti oprezan. Nekada su podaci koje one pokazuju i na prvi pogled nelogični. Metodologija koju koriste je ponekad i satelitska.

Marko Dragić, pravni savetnik pri novosadskoj filijali NOPS, objasnio je ranije za Telegraf biznis da se dovodi u pitanje pouzdanost takvih aplikacija.

"Postavlja se pitanje da li se podaci koji se pojavljuju o stepenu zagađenosti zaista merodavni, s obzirom da smo imali mogućnost uvida da se na mobilnim uređajima koji se nalaze jedan do drugog podaci razlikuju. Na osnovu toga ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da su podaci pouzdani jer se isti preuzimaju sa satelitskog zapisa i evidentno postoje velike oscilacije, a samim tim se građani dovode u zabludu da žive u najzagađenijim mestima u Evropi", objasnio je Dragić.

Aplikacije mogu biti veoma korisne, ali je najbolje koristiti one koje se baziraju na zvaničnim izvorima.

Video: Pao vlasnik divlje deponije u Malom Mokrom Lulu: Hapšenje osumnjičenog za ekološki kriminal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ih

    9. januar 2023 | 22:30

    Pelet je ekoloski ogrev, ja kad ukljucim kotao, dima prosto nema, nit se vidi niti se oseca, a moj komsija kada zalozi sa drva i jos kad ubaci ugalj ceo siri komsikuk se bukbalno ne vidi od dima i gusi se od smrada. E ali zato su ,,strucnjaci" stavili 400e tona peleta, prosto nas kaznjavaju sto se grejemo na pelet i sto ne zagadjujemo okolinu, mesto da skinu pdv, smanje cenu, daju ljudima podsticaj da predju na pelet. Znaci sami sebi radimo sve ovo...

  • Đuro

    9. januar 2023 | 19:59

    Nama ne treba NATO PAKT, ovi naši tigrovi nam je... e sve po spisku.

  • Marko

    9. januar 2023 | 20:20

    Ne treba mi aplikacija, sve mi je jasno kad udahnem vazduh!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA