Remek delo modernizma u Zemunu čeka obnovu: NATO bombe uništile su palatu koja dominira Glavnom

Dogovorene su mere koje će biti preduzete u narednom periodu kako bi se zgradi Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO vratio prvobitni sjaj

  • 1

U planu je rekonstrukcija jednog od najznačajnijih arhitektonskih monumentalnih zdanja Zemuna, i tim povodom u zgradi Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO nedavno je održan sastanak potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministara odbrane Miloš Vučević, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića i domaćina, general-potpukovnika Duška Žarkovića, komandanta RV i PVO.

Na sastanku je bilo reči o istorijatu i trenutnom stanju u kome se zgrada nalazi, a direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković predstavila je ključne segmente na izradi projekta i ukazala na važnost rekonstrukcije.

Takođe, dogovorene su mere koje će biti preduzete u narednom periodu kako bi se zgradi Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO vratio prvobitni sjaj.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izradio je tehničku dokumentaciju sanacije, rekonstrukcije i adaptacije zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Zgrada Komande vazduhoplovstva delo je čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana i sagrađena je 1935. godine u obliku stilizovanog aviona, na mestu na kome se nekada nalazila zgrada Vojne komande sa pomoćnim objektima. Delovi starog zdanja iz 1783. godine uklopljeni su u sastav nove zgrade, a statički proračun i nadzor bio je poveren naučniku Milutinu Milankoviću.

Zgrada je posvećena kralju Aleksandru Karađorđeviću na čiju inicijativu je i podignuta. U svom centralnom delu visoka je 36 metara.

Godine 1938. fasada je ukrašena statuom Ikara, radom vajarke Zlate Markov.

Tokom NATO agresije 1999. godine zgrada je oštećena, a u periodu od 2000. do 2001. godine izvršena je delimična rekonstrukcija objekta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    30. januar 2023 | 14:28

    Dobro je da se neko setio. Bilo je krajnje vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA