Počinje obnova Ložionice: Jedan od najstarijih industrijskih objekata centar kreativne industrije

Vrednost građevinskih radova iznosi 52 miliona evra

  • 0
ložionica Foto: Srbija Stvara

Građevinska dozvola za obnovu Ložionice, bivše okretnice za parne lokomotive ispod Mostarske petlje, izdata je krajem prošle nedelje. Obnova počinje danas postavljanjem kamena temeljca.

Gradnja bi trebalo da bude završena u proleće 2025. kada će Ložionica sa svim svojim delovima biti u potpunosti funkcionalna i dočekaće prve stanare i goste, potvrdila je u pisanim odgovorima za "Politiku" Ana Ilić, viša savetnica premijerke za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim nacionalne platforme "Srbija stvara".

Ta platforma i Kancelarija za IT su investitori rekonstrukcije objekta kompleksa nekadašnjeg železničkog čvora Beograda i simbola progresa u Savskom amfiteatru. Ložionica, danas u derutnom stanju, jedan je od objekata u Savskom amfiteatru koji ne sme da se ruši.

"Vrednost građevinskih radova iznosi 52 miliona evra. Još se rade projekti enterijera i tehnike, pa ćemo videti koliko će još sredstava biti potrebno za to. U potpunosti se finansira iz budžeta Republike Srbije", kaže Ilićeva.

Arhitektonsko-urbanistički konkurs za idejno rešenje budućeg višenamenskog čvorišta na prostoru nekadašnje okretnice, ložionice (staje za lokomotive) i vodotornja Železničke stanice raspisan je avgusta 2021, pobedničko rešenje izabrano novembra iste godine, arhitekte studija AKVS sa projektantima iz "Mašinoprojekta" prošle godine su pripremali projektnu dokumentaciju i krajem 2022. predali je za građevinsku dozvolu, a ona je potom izdata ovog meseca.

"U prethodnom periodu preduzimano je više pripremnih radova - urađeno je detaljno geomehaničko ispitivanje, profesori sa Građevinskog fakulteta u Beogradu uradili su elaborat o stanju konstrukcije koja je stara skoro 100 godina. U poslednjih nekoliko meseci najzad su skinuti bilbordi sa metalnom konstrukcijom koji su decenijama prekrivali vodotoranj tako da ga mnogi naši mlađi sugrađani prvi put vide. Konačno, cela parcela očišćena je od šuta, đubreta, zaostalih delova starih konstrukcija. Sada je sve spremno za početak građevinskih radova", ističe Ilićeva.

Posebna pažnja posvećena je, dodaje, tome da novi izgled Ložionice svojim dizajnom seća na istorijsko nasleđe i na važnost koju je ovaj objekat imao kroz istoriju, što je uostalom bio i jedan od zadataka konkursa iz 2021.

"Na 4.800 kvadratnih metara Ložionica će imati brojne prostore za različite aktivnosti kreativaca - radionice, učionice, sale za sastanke, prezentacije i probe, izložbene prostore. Izuzetno nam je važno što će tu biti i prvi inkubator za kreativne industrije, kao i izuzetna sala za događaje, tzv. Black Box, koji će moći da se koristi za razne vidove događaja i okupljanja. U klasičnoj opciji za sedenje za filmske i pozorišne premijere, koncerte i konferencije imaće kapacitet od 500 mesta. Ali za razne druge događaje može da se adaptira višestruko i primi čak i do 1.100 ljudi. Ona je projektovana i biće opremljena prema elaboratima najvećih stručnjaka za akustiku kod nas. Ložionica će imati prizemlje i galeriju i biće maksimalno rasterećena kancelarijskog prostora. Zato se pored nje gradi i nova poslovna zgrada u kojoj će biti i kancelarijskog prostora za potrebe Kancelarije za IT i eUpravu Vlade RS, ali i brojnih drugih partnera, a veliki deo prostora biće dostupan startapima tj. malim inovativnim preduzećima", objašnjava Ilićeva.

Na fasadi te nove "aneks" zgrade, prema zamisli arhitekata studija AKVS, biće postavljeni bambusi koji će praviti prirodan hlad i mnogo prijatniji prostor za rad, jer su bambusi biljke koje najviše pročišćuju vazduh, ispuštaju čak 30 odsto više kiseonika, a apsorbuju znatno više ugljen-dioksida od drugih biljaka, napominje Ilićeva.

Ispred Ložionice i oko okretnice predviđen je park, odnosno prostor za razne aktivnosti na otvorenom - izložbe, markete, koncerte... Vodotoranj će takođe biti obnovljen, namenjen je za multimedijalne i digitalne izložbe i pasarelom će biti povezan sa otvorenim prostorom Ložionice.

Podzemna garaža delom će se naći ispod poslovne zgrade, a delom ispod otvorenog prostora Ložionice. U blizini je planirana i metro stanica, više od 30 odsto parcele biće ozelenjeno i budući kompleks moći će da koriste i osobe sa invaliditetom.

Video: Ušli smo u Aerotunel na Mašincu i imali osećaj da smo u vremenskoj kapsuli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA