≫ 

"Kao gradonačelnik je ostavio neizbrisiv trag u ovom gradu": Nikodijević položio venac na grob Branka Pešića

On je istakao da je moderni Beograd nezamisliv bez Pešića i da su se za njegovo vreme izgradili najvažniji infrastrukturalni objekti

  • 1
branko pešić, nikola nikodijević Foto:Beoinfo

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na grob Branka Pešića povodom obeležavanja godišnjice smrti legendarnog gradonačelnika Beograda.

- Branko Pešić je jedna od najvećih istorijskih ličnosti dvadesetog veka, posebno za nas Beograđane. Kao gradonačelnik je ostavio neizbrisiv trag u ovom gradu - rekao je Nikodijević.

On je istakao da je moderni Beograd nezamisliv bez Pešića i da su se za njegovo vreme izgradili najvažniji infrastrukturalni objekti.

- Današnji Beograd je nezamisliv bez onog što je Branko Pešić radio. Zamislite da danas nemate most Gazelu, halu Pinki, halu Pionir, 25.maj, da nemate Adu Ciganliju koja je za njegovo vreme postala organizovano i uređeno kupalište Beograđana - rekao je Nikodijević.

branko pešić, nikola nikodijević Foto:Beoinfo

Branko Pešić je ostao upamćen kao jedan od najpopularnijih gradonačelnik Beograda. Funkciju predsednika Skupštine grada Beograda obavljao je od 1965. do 1974. godine.

Spomenik Branku Pešiću završen i predat Skupštini grada Beograda

Spomenik Branku Pešiću je završen i predat je danas Skupštini grada Beograda, a na Zemunskom trgu biće postavljen na Dan Beograda, ili na Dan oslobođenja Beograda.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je pre tri godine, kao zamenik gradonačelnika, inicirao odluku o izradi i postavljanju spomenika Pešiću, danas je posetio livnicu "Jeremić" gde je video gotov spomenik.

Vesić je istakao da je danas 37 godina od smrti Pešića i da je sećanje na Pešića veoma ukorenjeno u Beogradu.

- Bio je red da dobije spomenik jer je to zaslužio. To je dobar primer kako možemo da kažemo hvala onima kiji su učinili nešto vredno za naše društvo - rekao je Vesić.

On je dodao da je ovo i primer da spomenike ne moraju da dobijaju samo generali i vladari, već i ljudi koji su značajno obeležili naše društvo, a Branko Pešić je, kaže, jedan od njih.

Vesić je podsetio da je u vreme Pešića Beograd dobio autoput, Mostarsku petlju, Gazelu, Terazijski tunel, Beograđanku, BITEF i BEMUS i da je tada glavni grad postao prava metropola.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da će spomenik biti postavljen na Zemunskom trgu na Dan Beograda, ili na Dan oslobođenja Beograda, u zavisnosti od vremena završetka rekonstrukcije trga u Zemunu, gde je Pešić živeo.

Spomenik je delo vajara Marka Kratohvila, našeg umetnika koji živi u Los Anđelesu.

Video: Šapić obišao novu lokaciju Beogradskog Zoo vrta: S Kalemegdana će biti prebačen na Adu Safari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beogradjanka

    4. februar 2023 | 11:23

    Pamtimo.Hvala mi i neka počiva u miru.Danasnje želje Beogradjana su pale na to da neko bar čisti grad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA