"Rešenje je najbliže predlogu Vuka Bojovića": Šapić o premeštanju Zoo vrta

Šapić dodaje da ovaj projekat zahteva prethodne poteze, pre svega rešavanje statusa 270 porodica koje žive u ovom delu Ade Ciganlije u polulegalnom naselju.

  • 10
Aleksandar Šapić Printskrin: TV Prva

"Rešenje da se Zoološki vrt premesti iz centra grada na Ada Safari je najbolje i za životinje, ali i za kulturno dobro kakvo je Kalemegdan jer nikada nije mogao ni da uđe u priču ulaska na listu Uneska baš zbog toga što se tu nalazio Zoo vrt", istakao je gradonačelnik Aleksandar Šapić u gostovanju na televiziji Prva.

On je dodao da nikada niko nije dovodio u pitanje činjenicu da je sadašnje mesto Zoo vrta neuslovno za životinje.

- Bilo je raznih predloga da se izmesti na obode grada u Surčin, Krnjaču. Veliko ratno ostrvo je bila ideja bivšeg direktora Vuka Bojovića ali se ispostavilo da je nesulovno jer često plavi. Ovo naše rešenje, koje nije preko noći prelomljeno, je najbolje i za životinje ali i Kalemegdan, a i najbliže je predlogu Vuka Bojovića. Biće i pristupačnije sa alternativnim načinima dolaska na Adu Ciganliju.

Navodi i da na Adu samo vikendom može da dođe oko 200 hiljada ljudi, a Zoološki vrt godišnje poseti oko 400 hiljada. Samim tim, otpada teza da neće biti velika posećenost zoo vrta na novoj lokaciji.

Dodaje i da ovaj projekat zahteva prethodne poteze, pre svega rešavanje statusa 270 porodica koje žive u ovom delu Ade Ciganlije u polulegalnom naselju.

- Grad ih neće ostaviti na ulici već će učiniti sve da im obezbedi adekvatan smeštaj u skladu sa zakonom. Na predstojećoj skupštini govorićemo i o još jednoj temi u vezi sa Adom Ciganlijom, pešačko -biciklističkom mostu, koji će omogućiti bolji prilaz sa novobeogradske strane. Revitalizovaćemo i plan savske žičare iz Ulice Agostina Neta, koja takođe treba dodatno da poveže novobeogradsku stranu sa Adom -istakao je Šapić, ocenivši da bi pešačko-biciklistički most mogao da zaživi krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

Pred odbornicima još nekoliko važnih odluka

Na predstojećoj sednici razgovaraće se o još nekoliko važnih odluka za grad.

- Jedna od njih je promena plana detaljne regulacije Bulevara kralja Aleksandra koji je donet 2010. godine a prema kojem bi trebalo da se produži trasa tramvaja dalje od Ustaničke ulice ka Smederevskom putu. Iz tog razloga nikada se nije ušlo u dalju rekonstrukciju Bulevara jer bi trebalo da se sruši veliki broj kuća. Ukidanjem tramvaja omogućujemo da se Bulevar širi sa po dve trake u oba smera i da se uredi deo između Ustaničke ulice i Cvetkove pijace. Izmenom plana tramvaj ide do Ustaničke gde se okreće, a dalje ide autobus - precizirao je gradonačelnik.

Šapić je najavio i da će na ovoj sednici Gradske skupštine na dnevnom redu biti odluka o postavljanju informativnih tabli u svakom stambenom ulazu na kojima će biti informacije važne za svakodnevni život građana kao i odluka o preuzimanju naplate karata u javnom prevozu od privatnika kako bi Grad preuzeo odgovornost za ono što je obećao.

- Učinićemo sve da prevoz bude kvalitetan, da građani shvate da je važno da plaćaju kartu, da znaju šta plaćaju i da im što je više moguće uprostimo komunikaciju sa gradskim prevozom - zaključio je gradonačelnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    4. februar 2023 | 13:50

    Jel već podeljeno ko će da gradi zgrade na tom mestu?

  • PECA

    4. februar 2023 | 14:48

    Bolje ga premestite u Bg na vodi.

  • Marinela

    4. februar 2023 | 17:02

    A hoće li tako ugroziti sanitarnu higjenu kupača i kupališa na Adi C? Da se brčkamo u blizini ZOO vrta? Ma divota jedna! I ako bude ugroženo ičim kupalištreod strane ZOO neka je sramota ovt stručnjake.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA