≫ 

Evo kako je pre izgledao deo Kalemegdana gde je sada Zoo vrt

Tokom Drugog svetskog rata vrt je dva puta bombardovan: najpre 1941. od strane nemačkih fašista, a zatim i saveznika, 1944. godine * Površina vrta se posle Drugog svetskog rata svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima

  • 3
Beo Zoo Vrt Foto: Marko Jovanović

I prethodnih godina pričalo se o izmeštanju Zoo vrta, ali je ove godine postalo izvesno. Novi dom Muji, Tvigi, Dušanki i drugarima biće Ada Safari.

Kako je ranije rekao gradonačelnik Šapić, bilo je raznih predloga da se zoo vrt izmesti na obode grada u Surčin, Krnjaču. Veliko ratno ostrvo je bila ideja bivšeg direktora Vuka Bojovića, ali se ispostavilo da je neuslovno jer često plavi. Ovo naše rešenje, koje nije preko noći prelomljeno, je najbolje i za životinje ali i Kalemegdan, a i najbliže je predlogu Vuka Bojovića. Biće i pristupačnije sa alternativnim načinima dolaska na Adu Ciganliju rekao je Šapić.

Kada je formiran, Zoološki vrt je zauzimao prostor nešto veći od tri i po hektara, da bi, vrlo brzo, bio proširen na sedam, a zatim, izgradnjom restorana „Kalemegdanska terasa“ i pripajanjem jednog dela Donjeg grada, čak na nešto više od četrnaest hektara, i na toj površini je dočekao i Drugi svetski rat. Međutim, tokom Drugog svetskog rata vrt je dva puta bombardovan: najpre 1941. od strane nemačkih fašista, a zatim i saveznika, 1944. godine. Skoro ceo životinjski fond je uništen. Zbog razaranja i drastično smanjenog broja eksponata, površina vrta se posle rata, nažalost, svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima, navodi se na sajtu Zoo vrta.

Sigurno ste se zapitali kako je ovaj deo Kalemegdana izgledao pre 1936. godine i dolaska životinja.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Културни Београд (@kulturni.beograd)

Video: Šapić obišao novu lokaciju Beogradskog Zoo vrta: S Kalemegdana će biti prebačen na Adu Safari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    5. februar 2023 | 11:11

    E nece to moci. Beogradjasni to nece dozvoliti, stiticemo Zoo vrt svojim telima. Moze da se napravi jos jedan Zoo vrt na Adi ali ovaj ce ostati tu gde ga je osnovao nas nabolji gradonacelnik Vlada Ilic 1932. godine. Mnogi gradovi koji su cak i manji od Beograda imaju dva ili cak i tri Zoo parkova, pogledaĵte na primer Zenevu, videcete da ima tri Zoo vrta, i sva tri su u uzem podrucju grada, a u Berlinu, u Kopenhagenu, u Rimu, u Oslo (Norveska) je takodje u samom cetru grada sa vise od 100 zivotinja, u Helsinkiju (Finska) je takodje u centru grada sa vise oid 150 zivotinja, u Amsterdamu takodje u centru grada i to u blizini poznatih muzeja - Muzej Van Goga i cuveni Rijksmuseum gde su slike cuvenog Rembranta, u Londonu je u centru grada, u Becu u centru grada i to u parku Senbrun pored dvora Franje Josifa, u Wasingtonu takodje u centru grada nedaleko od kuce Rokfelera........Pa da li su gradonacelnici ovih gradova neki ludaci pa zato nece da izmestaju zoo vrtove iz centra grada. Ovde kod nas vec vise od 10 godina dozivljavamo napade na nas Kalemegdan i na Zoo vrt od strane raznih investitora koji hoce da bas uz nas istorijski spomenik Kalemegdan sazidaju svoje kicerajske zgradurine. Evo sada se pominje da otac i stric Novaka Djokovica hoce tu da zidaju neke hotele, trzne centre, teniske terene ali znajte da necete se pribliziti ni Kalemegdanu niti cete izmestiti Zoo vrt. Necemo vam to dozvoliti.

  • Драгче

    5. februar 2023 | 11:46

    Тај део аде Циганлије је плавно подручије, и то могу да потврде становници насеља које се ту налази. Сад замислите како би изгледао поплављени зоолошки врт!

  • Pera

    7. februar 2023 | 14:46

    Ideja premeštanja Zoološkog vrta je u suštini odlična. Treba osloboditi istorijski lokalitet od te nemene i preurediti ga da ostane samo kao istorijska lokacija i turistička atrakcija. Nije mi jasno zašto se Zoo vrt ne izmesti na neku veću lokaciju - potencijalno i prigradsku koja će pružiti mnogo veći prostor i komotitet za život životinja kao i omogućiti razvoj i unapređivanje ponude Zoo vrta. Svako ko je bio u nekom od Zoo vrtova velikih Evropski zemalja mogao je da viti da su to lokacije ogromne površine sa velikim površinama naročito za krupne sisare. Zoološkom vrtu treba mnogo veći prostor i jadne životinje koje sada žive u skučenom prostoru su to svakako zaslužile. Problem je što lokacija Ada Safari svakako nije adekvatna jer duplo veći prostor ipak nije dovoljan, treba uzeti u obzir i prateće objekte i potencijalno širenje zoološkog vrta. To bi značilo da će lokacija Ade Safari, radi građenje novih objekata, morati da bude očišćena od šume, a time će se i poremetiti pomenuti bio diverzitet lokacije. Izborom Ade Safari za novu lokaciju će se em uništiti sama lokacija em će se dobiti polovično rešenje za sam novi Zoo vrt.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA