Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavljeno pobedničko idejno rešenje na konkursu" Studentski grad - Beograd"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar prosvete Branko Ružić je najavio da će u drugoj polovini 2024. godine početi radovi na izgradnji novog objekta u okviru Studentskog grada, čiji je kraj izgradnje planiran za 2026. godinu

  • 0
Studentski grad - Beograd Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pobedničko idejno rešenje na javnom međunarodnom arhitektonsko - urbanističkom konkursu "Studentski grad - Beograd", predstavljeno je danas na izložbi u Palati Srbije.

Ministarstvo prosvete je, zbog potrebe povećanje broja smeštajnih kapaciteta u studentskim domovima, raspisalo konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata u okviru Studetskog grada na Novom Beogradu.

Ministar prosvete Branko Ružić je najavio da će u drugoj polovini 2024. godine početi radovi na izgradnji novog objekta u okviru Studentskog grada, čiji je kraj izgradnje planiran za 2026. godinu.

On je naveo je da je smeštaj tokom studija jedno od najvažnijih pitanja za one koji studiraju van mesta prebivališta i da je cilj resornog ministarstva da obezbedi dodatne smeštajne kapacitete.

"Naš cilj je da stvorimo dobre i ekonomski prihvatljive uslove za smeštaj studenata i da na taj način damo dodatni podstrek našim mladima da ostvare ambicije", rekao je Ružić.

Podsetio je i da studenti ne plaćaju punu cenu smeštaja i ishrane u studentskim domovima, već oko 30 odsto cene ovih usluga.

Ministar je kazao da je procenjena vrednost radova na izgradnji novog kompleksa u okviru Studentskog grada 25 miliona evra i da će dodatnih milion i po evra biti uloženo u opremanje.

"Nikada se više ni ozbiljnije nije pristupalo unapređenju učeničkog i studentskog standarda. Radićemo na velikim projektima obnove i izgradnje domova za učenike i studente u nameru da uslovi i boravak u njima budu što bolji", rekao je Ružić.

Ministar je podsetio da je sa tim projektom, koji je najavljen 2021.godine, planirana izgradnja 1.400 mesta u okviru dva doma u Beogradu i Nišu.

"Tokom nesto više od godinu dana završili smo pregovore sa Razvojnom bankom Saveta Evrope o kreditu sa kojim ćemo finansirati radove na ovim projektima, a uz podršku UNDP-a i Arhitektonskog društva Srbije, sproveli smo međunarodni arhitektonsko urbanisticki konkurs za idejni projekat", rekao je on.

Ružić je naveo da je u prethodnom periodu uz podršku Razvojne banke Saveta Evrope rekonstruisano i opremljeno 15 učeničkih i studentskih domova, čime je obezbeđeno dodatnih 3.082 mesta za smeštaj učenika i studenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA