≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Tišinom hranimo mržnju": Održan protest u parku "Manjež" posle napada na mladiće LGBT populacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri nepoznate osobe napale su mladića (23) oštrim predmetom u Ulici kralja Milana kod Beograđanke, a zatim su i njegovog druga od 26 godina napali razbijenom flašom i udarali ga rukama

  • 4

"Tišinom hranimo mržnju", "Ćutanje ubija", "Šta smo uradili da nas mrzite i ubijate", parole su koje su večeras nosili okupljeni na protestu LGBT populacije u beogradskom parku "Manjež", nakon što su Skinhedsi napali dva gej mladića i pretukla ih.

Njih oko 60, koliko se okupilo na protestu, tražilo je pravdu za LGBT osobe koje su mete napada. Skup je održan danas u 18 sati, a policija je obezbedila park sa svih strana.

Mladić koji je prisustvovao skupu kao podrška pripadnicima LGBT zajednice koji su pretučeni rekao je za Telegraf da se susreće sa raznoraznim uvredama i napadima, koji na sreću, nisu eskalirali u fizičko nasilje.

- Okupili smo se zato što to danas ili sutra mogu da budem i ja ili neko od mojih prijatelja. Protiv nasilja sam bilo koje vrste. Šetanje kroz grad apsolutno nije bezbedno i svakodnevno se susrećem sa raznoraznim komentarima, pogledima, maltene i napadima koji, na svu sreću, nisu eskalirali, ali je slučaj od pre nekoliko dana dokaz da to može da se desi kad god - rekao je Matija.

Njegova prijateljica je takođe prisustvovala skupu u znak podrške.

- Cilj ovog okupljanja je da pošaljemo poruku da nismo nevidljivi. Nasilje koje je povećamo od Europrajda se mora na neki način zaustaviti i očekujem od nadležnih institucija da reaguju na to i da se napadači sankcionišu po zakonu. Pozdravljamo efikasnu reakciju policije - rekla je devojka koja je došla da podrži LGBT populaciju Mina M.

Napad - zločin iz mržnje

Večerašnjem skupu u parku Manjež prisustvovala je i koordinatorka za zagovaranje Udruženja "Da se zna", Ana Petrović koja je za Telegraf.rs istakla da bi napad na mladiće, od kojih je jedan zadobio i ubodne rane, trebao da se procesuira kao zločin iz mržnje.

- Kako su dani prolazili od trenutka kada se dogodio incident, pa do danas osećaj bespomoćnosti je samo rastao. Danas smo svedoci da deca napadaju decu i to više nije šamar u autobusu već pokušaj ubistva. Želimo da pošaljemo jasnu poruku da je ovo nedopustivo, da je ovo najgrublje ugrožavanje nečije bezbednosti i to motivisano mržnjom i to je nešto što ne možemo dopustiti - rekla je Ana.

Ona ističe da se, prema informacijam koje su dobili, mladić koji je teže povređen i dalje nalazi u teškom stanju.

Podsetimo, tri nepoznate osobe napale su mladića (23) oštrim predmetom u Ulici kralja Milana kod Beograđanke, a zatim su i njegovog druga od 26 godina napali razbijenom flašom i udarali ga rukama.

"Motiv je taj što je G. U. deklarisani gej, a pripadnici Skinsa ih ne vole", rekao je ranije izvor za Telegraf.rs.

Sve se izdešavalo pola sata iza ponoći.

Obojica mladića su prevezena u Urgentni centar. Mladić od 23 godine ima teške telesne povrede a od 26 lake, i on je upućen na Kliniku za maksilofacijalnu. Nekoliko dana posle napada, dvojica muškaraca su uhapšena, a jedan od njih tereti se za teško delo ubistvo u pokušaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    3. mart 2023 | 19:45

    A morali ste baš danas da paradirate sa obeležjima i transparentima i to baš pred derbi, pa vam posle uvek neko drugi kriv???!!!

  • Bojan

    3. mart 2023 | 19:32

    Pa da ne nabijate ljudima u facu promovisanje mozda ovog ne bi ni bilo. Ovako ste i nas neutralne svojim ponasanjem okrenuli protiv vas.

  • Hogar

    3. mart 2023 | 18:54

    SZO JE 1990 GOD. GLASANJEM...ODLUCILA DA LGBT OSOBE NISU BOLESNE..ZNACI NIJE BILO NOVIG OTKRICA U MEDICINI NEGO GLASANJE....PA SAD VIDITE ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA