Vreme čitanja: oko 2 min.

Kampanja "Bezbednost godinama": Održana edukacija starijih ljudi o ponašanju u saobraćaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu će zajedno sa Agencijom posetiti klubove penzionera i u ostalim opštinama i realizovati istu akciju

  • 0
Edukacija, saobraćaj, Beograd, stariji ljudi, Foto: Beograd.rs

Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Grada Beograda, održala je juče edukaciju starijih lica kojom je započela kampanju "Bezbednost godi nama/Bezbednost godinama".

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić izjavila je Tanjugu da je zahvalna Agenciji na osmišljavanju ove akcije, te da je potrebno da najstariji sugrađani čuju nešto korisno i edukativno.

"Verujem da će se na kvizu tokom edukacije dodatno osnažiti da misle o svojoj bezbednosti i o bezbednosti članova svoje porodice. Oni su pešaci, biciklisti, koji brinu o svojim unucima i drago mi je da smo otvorili ovu važnu temu", rekla je Aleksandra Čamagić u Klubu penzionera u Domu zdravlja u Kaluđerici.

Kako je naglasila, Sekretarijat za socijalnu zaštitu će zajedno sa Agencijom posetiti klubove penzionera i u ostalim opštinama i realizovati istu akciju.

"Obići ćemo većinu klubova u kojima imamo puno aktivnosti koje su zabavnog, edukativnog i kulturnog karaktera. Ovakvim akcijama, koje radimo zajedno sa Agencijom, trudimo se da najstarijim sugrađanima oplemenimo svakodnevicu, tako što će na svakoj ošpštini imati svoja mesta na kojima će moći svakodnevno da se druže", zaključila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je da je kampanja usmerena ka najstarijim učesnicima u saobraćaju, to jest osobama starijim od 65 godina.

"U 2022. godini imamo poražavajuće podatke što se tiče stradanja osoba starijih od 65 godina u saobraćajnim nezgodama. Čak 148 osoba je izgubilo život, a najčešće stradaju kao pešaci i biciklisti. Svaki drugi poginuli pešak u saobraćajnim nezgodama je osoba starija od 65 godina", izjavio je Stamatović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, penzioneri već sve to znaju, ali moraju da ih podsete na bezbedno učestvovanje u saobraćaju, pogotovo jer u tim godinama dolazi do opadanja pažnje i mogućnosti procene rizika, a i osobe starije od 65 godina značajno se sporije kreću.

"Agencija za bezbednost saobraćaja je nakon ove edukacije pripremila i određene poklone, a jedna od stvari koja će biti podeljena starijima od 65 godina su svetloodbojni prsluci. Njihova uloga je da skrenu pažnju, to jest da osvetle učesnike u saobraćaju", rekao je Stamatović.

Naglasio je da su zamolili penzionere da koriste prsluke, posebno u večernjim uslovima i pri smanjenoj vidljivosti, uz podsećanje da, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, osobe starije od 65 godina najčešće stradaju u periodu od 17 do 20 časova.

"Sada je period godine kada ranije pada mrak, kada je vidljivost smanjena i upravo je to razlog zbog čega posebno potenciramo da se koriste svetloodbojni prsluci. Takođe, želimo da prenesemo poruku da je neophodno da razmišljaju o tome da budu značajno uočljiviji. Na taj način će ih vozači, ukoliko nailaze na njih, uočiti na vreme, što će doprineti smanjenju rizika stradanja u saobraćaju", zaključio je Stamatović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA