• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počinju pregledi mališana pred upis u škole: Ove stavke su na listi, sve se završi za 20-30 minuta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potvrde za upis u škole se dostavljaju u elektronskoj formi

  • 0
očni lekar, očni pregled, dete

Foto: Shutterstock

Bliži se upis dece u prvi razred osnovne škole, a pre toga je neophodno da se u domovima zdravlja obave pregledi predškolaca kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu.

Potrebno je da se roditelji jave izabranom lekaru i dobiju zbirni uput za preglede specijalista.

Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" sa Palilule Aneta Jovanović kaže za Tanjug da pregled traje između 20 minuta i pola sata i da on obuhvata oftalmološki pregled, pregled ORL specijaliste, fizijatra, logopeda, stomatologa.

"Svakako se radi i krvna slika i analiza urina, koja se donosi pedijatru, koji obavlja taj završni preventivni sistematski pregled pred upis u prvi razred i na osnovu zdravstvenog stanja deteta i na osnovu vakcinalnog statusa protiv difterije, tetanusa velikog kašlja, dečje paralize, protiv malih boginja, zaušaka i ruvele i daje se potvrda za upis u prvi razred", rekla je ona.

Prema njenim rečima potvrde za upis u škole se dostavljaju u elektronskoj formi, a direktno obrazovnim ustanovama.

"Mi svake godine na Gradskoj opštini Palilula upisujemo između 1.500 i 1.600 dece, od januara meseca mi smo počeli sa lekarskim pregledima i oko trećine pregleda je urađeno, a imaju vremena jer upis kreće prvog aprila", rekla je Jovanović.

Ističe da je trenutno u dečjim respiratornim ambulantama povećan broj pregleda, ali da se u poslednjih nedelju dana smanjila učestalost infekcija.

"Infekcija još ima, kao i stomačnog virusa, a preventivni pregledi se kontinuirano obavljaju u toku cele godine", rekla je Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok