≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stara vila koja je srušena na Vračaru bila objekat od značaja: "Vlasnik je devastirao da bi je uklonio"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne postoji zakon koji štiti ovu celinu, ovaj objekat je bio označen crvenom bojom i imao je poseban status, kaže advokat

  • 2

Rušenje kuće na beogradskoj opštini Vračar, postalo je predmet rasprave budući da je taj objekat bio zaštićen i obeležen crvenom bojom, koja predstavlja objekat specijalne zaštite. Uprkos svim pravinm zaštitama, novi vlasnik je prema rečima advokata Stefana Stojkova, devastirao unutrašnjost objekta kako bi dobio dozvolu za rušenje istog.

- Bez obzira što smo već ranije bili upoznati sa činjenicom da je ovu kuću stekao novi vlasnik, ovaj objekat kao i mnogi drugi je bio predmet zaštite urbanističke i arhitektonske, mi se čudimo da je doneta ovakva odluka da ovaj objekat može da se ukloni. Ja napominjem, ovde je doneta odluka samo o uklanjanju objekta, a nisam imao uvid u pisanu dokumentaciju, ali mislim da je na osnovu zakona o planiranju izgradnje novi vlasnik podneo zahtev za uklanjanje objekta, prema nekim saznanjima, on je kuću unutra devatirao kako bi stekao uslove da ona bude uklonjena. Mi ćemo tražiti uvid u pisanu dokumentaciju, kako bismo obavestili javnost kako je došlo do ovakve odluke - priča advokat Stefan Stojkov.

Investitori sada "love u mutnom"

- Nadležni gradski zavod za zaštitu spomenika praktično se starao o tim objektima, i izdavao uevrenja da takvi objekti mogu da se tretiraju i od tih odredbi zakona je prošlo neke tri godine i ukinute su kako bi se od strane Vlade donele posebne odluke i kako bi ona zaštitila ovakve objekte, ali takva odluka za "Naimar" nije doneta i meni je poznato, da nacrt te odluke koji se zasniva na elaboratu je još uvek u Ministarstvu kulture i oni ne reaguju na to i sada na osnovu toga, investitori love u mutnom i sve što je predmet zaštite nestaje - ističe.

Objekat označen crvenom bojom

- Ne postoji zakon koji štiti ovu celinu, ovaj objekat je bio označen crvenom bojom i imao je poseban status i nije mogao da bude predmet rušenja, ali se to ipak desilo i mislim da će to postati trend, nadam se da će se neko tome suprotstaviti - ističe Stojkov.

Video: Kraj drame na Vračaru: Brat izvođača radova sišao sa zgrade, rušenje odloženo, policija otišla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA