Vreme čitanja: oko 2 min.

Antički Beograd pod ruševinama iz 1944: Arheolozi kopaju u Vlajkovićevoj, nešto su našli i dok smo ih slikali

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi očekuju da će pre pronaći stare nadgrobne spomenike, jer je reč o delu velikog nalazišta antički Singidunum i to onog na kome je bila nekropola

  • 0
Vlajkovićeva Foto: Mateja Beljan

Veliki radovi odvijaju se u Vlajkovićevoj ulici kod Skupštine Srbije, ali umesto bučnih mašina, kopanja bagerima i izlivanja betona koriste se špakle i metlice. Pre nego što ovde počne da se gradi podzemna garaža, na terenu su - arheolozi.

Oni pažljivo vade i čiste svaki predmet na koji naiđu. Tako su, dok smo fotografisali radove, izvadili jedan stakleni predmet - to je bio deo balona za vodu iz ko zna koje decenije... S druge strane poređani su delići opeke raznih nijansi, a pred nama se ukazala i stara kaldrma.

Vide se i ostaci objekta zidanog od opeke sa lučnim delovima.

Izgleda da je gotovo nemoguće i samo zagrebati zemlju u centru Beograda, a ne naići na neki zid, kamen, nadgrobni spomenik, predmet... Tlo pod našim koracima krije čitave slojeve starog Beograda.

Arheolozi očekuju da će pre pronaći stare nadgrobne spomenike, jer je reč o delu velikog nalazišta antički Singidunum i to onog na kome je bila nekropola.

"Merenja su izvršena na površini od oko 1.800 metara kvadratnih i ona su pokazala da ćemo tokom istraživanja prvo naići na ostatke građevina koje su uništene tokom bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu, između čijih temelja se na dubinama od oko 1,5 metara već nailazi na ostatke starijih ostataka", kazali su za "Blic" stručnjaci Muzeja grada.

Baš na ovom prostoru neki su očekivali pronalazak temelja velike Batal džamije, koja je bila ponos otomanskog Beograda. Ipak, to je manje izvesno.

"Geofizička istraživanja ne ukazuju da ćemo u ovom delu nalazišta naići na ostatke Batal, odnosno Ejnehan begove džamije. Većina detektovanih struktura koje se mogu protumačiti kao ostaci zidova, svojim položajem i dubinom odgovaraju ostacima zidova i podruma kuća koje su izgrađene tokom tridesetih godina prošlog veka. Ipak, kada je arheologija u pitanju jedini relevantni rezultati kao i tumačenja dobijaju se tokom iskopavanja i ukoliko ipak naiđemo na strukture koje bi mogle pretstavljati ostatke ove građevine istražićemo ih na najbolji mogući način", kažu u Muzeju.

Najverovatnije je da opeka, koju smo videli, potiče od građevina iz međuratnog perioda, koje su uništene tokom Drugog svetskog rata.

"U ovoj fazi istraživanja iskopavamo dve od od četiri građevine iz stratigrafski najmlađih horizonata na nalazištu, odnosno građevine koje su stradale u savezničkom bombardovanju Beograda 1944. godine", objašnjavaju arheolozi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA