Vreme čitanja: oko 2 min.

Nezapamćeno nevreme ostavilo velike posledice: Skoro 400 prijava za obrušena stabla, do odštete u 2 koraka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko je palo drvo koje održava "Zelenilo Beograd", građani mogu da podnesu zahtev za odštetu ovom preduzeću

  • 1

Mokar i težak sneg koji je padao juče tokom dana napravio je haos na beogradskim ulicama, a naročit problem bilo je masovno padanje stabala i grana. Dve devojčice su povređene u Borskoj ulici u Rakovici, a dva automobila potpuno su uništena u Danteovoj na Karaburmi.

Zelenilo Beograd primilo je čak 393 prijave zbog ovog problema.

Prema njihovim navodima, u pitanju je vremenska nepogoda koja je dovela do snegoizvale zdravih stabala.

"Reagovali smo po svakoj prijavi, po nekom prioritetu. Prioritet je, naravno, ukoliko je na bilo kojoj lokaciji ugrožen ljudski život ili dolazi do telesnih povreda, zatim se prelazi na uklanjanje stabala sa saobraćajnica i to pre svega onih gde se na bilo koji način ometa javni gradski saobraćaj. Zatim, bilo koje pešačke komunkacije, dakle staze, stepeništa, prilazi bolnicama, školama, vrtićima... Potom se radi na uklanjanju stabala sa zelenih površina, koje nikome ne ometaju ni prolaz ni prilaz", rekla je za Tanjug Mirjana Obućinski.

Ova vremenska pojava rušila je i zdravo drveće. Brojne fotografije i snimci oborenih stabala objavljeni su na IG stranici Moj Beograd Rezerva.

"Većina stabala koja su pala su zdrava stabla, tako je i stablo u Borskoj ulici bilo potpuno zdravo. Već je krenula vegetacija, stabla su olistala, ozelenela i sama su po prirodi teška, sneg je padao nekoliko sati i došlo je do snegoizvale. Stabla u Borskoj ulici su orezana prošle godine, uklonjene su sve suve grane, izvršene su sve redovne mere nege, tako da možemo slobodno da kažemo da je bilo potpuno zdravo, ali došlo je do te vremenske nepogode i do te neželjene situacije", dodaje Obućinski.

Kako nadoknaditi štetu

Ukoliko je palo drvo koje održava "Zelenilo Beograd" (a trećina oborenih stabala su u privatnom vlasništvu ili nisu u nadležnosti ovog preduzeća), građani mogu da podnesu zahtev za odštetu ovom preduzeću. Potrebno je da pozovu broj 11-0-11 ili da pošalju mejl na info@zelenilo.rs

Važno je da navedu lokaciju, vreme nastanka nezgode i, ukoliko imaju, fotografiju sa lica mesta, kao i svoje podatke (ime, prezime, broj telefona).

U zavisnosti od lokacije dobiće uputstva u koju bi radnu jedinicu preduzeća trebalo da se jave. Tamo se popunjava zapisnik o pričinjenoj šteti, papiri odlaze u Komisiju za nadoknadu štete i osiguravajućoj kući.

Naknada štete vrši se u kratkom roku, a spomenuta procedura važi za stabla u redovnom programu održavanja Zelenila Beograd.

Borska

Dve devojčice na koje je juče ujutro palo drvo u Borskoj ulici puštene su na kućno lečenje posle dijagnostike. One su zadobile lakše telesne povrede, nagnječenje trupa.

Danteova

Veliko drvo palo je juče u Danteovoj ulici na Karaburmi i potpuno blokiralo saobraćaj. Dva automobila su potpuno uništena, a jedan je oštećen.

(Telegraf.rs)

Video: U narednim danima biće poznata šteta na voćnim vrstama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krug dvojke

    5. april 2023 | 16:42

    Umesto sto gradjani slikaju bolje bi im bilo da uzmu lopatu u ruke.Mozda ce vise lajkova dobiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA