≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beograd je pun putokaza za Zagreb, treba li ih skinuti? Anketirali smo Beograđane, ali i jednog Zagrepčanina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dokle god u Beogradu na nekom putokazu bude stajalo "Zagreb" biće i onih koji će da se oko toga spore

"Idite u pravcu Zagreba i stižete do Zmaja". Da li vam je u ovoj rečenici bilo šta neobično?

Nije, ako znamo da se neko nalazi na auto-putu Beograd-Zagreb.

Ali, da li bi bila čudna rečenica izgovorena u Zagrebu: "Idite u pravcu Beograda, a onda skrenite ka Velikoj Gorici"?

Dok se vozite auto-putem kroz Srbiju, uglavnom je na putokazima ispisano "Šid". Isto tako i u Hrvatskoj, pisaće "Slavonski brod", "Varaždin", a ne "Beograd".

Pa ipak, postoji i negde u Zagrebu tala "Beograd", tvrdi naš sagovorik iz tog grada koga smo slučajno anketirali na ulici.

Na pristupima auto-putu kroz naš glavni grad, s novobeogradske strane, ostali su ispisi "Zagreb". I to nisu samo stari znaci, izbledeli i oguljeni, već se "Zagreb" pojavljuje i na obnovljenim putokazima.

Mnogima ovo ne predstavlja problem, jer zaista jeste reč o putu za Zagreb, a Šid je tek usputna pogranična opština. Za drugi smer, pak, piše "Niš". Ne piše, međutim, "Sofija" ili "Solun" iz prostog razloga što se to smatra auto-putem za Niš.

Možda su pravila za putokaze ostala iz doba "Juge", u vreme kada se Auto-put "Bratstva i jedinstva" smatrao nacionalnom saobraćajnicom.

Ipak, dokle god u Beogradu na nekom putokazu bude stajalo "Zagreb" biće i onih koji će oko toga da se spore. A onda - prorade sprejevi. Uzalud je čišćenje za vandalima, oni će opet, nekada, onako usput, prešarati tablu.

Svi znaju gde je Zagreb, ali znaju i gde je Šid. Da li sadašnji putokazi predstavljaju realnost i da li pokazuju toleranciju? Ili ih je, ipak, potrebno zameniti? Za brisanje "Beograda" sa tabli često i sami kritikujemo Hrvate.

Šta mislite o onima koji šaraju putokaze? Ima li smisla postavljati one za koje znamo da će biti prefarbani?

Pišite nam u komentarima i pogledajte odgovore Beograđana i gostiju našeg grada, među kojima je i jedan Zagrepčanin. Anketa je na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Video: Čuvajte se ovo su sada, baš skupe rupe: Pogledajte kako izgleda ulica sa najviše rupa u prestonici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    17. april 2023 | 19:49

    Napokon 👍 Dobro ste to uočili. Da,meni smeta to Zagreb! I ne samo meni nego velikoj većini! Svi znamo da u ljepoj njihovoj uopšte nema putokaza za Beograd. NEMA!!! Pa dokle će se Srbija njima uvlačiti. Pa zato nas i muvaju kako stignu. Jer im se može! Sve,aman baš sve nosi posledice na duži rok,pa i to. Oni su sebe napravili povlašćenim i većom rasom nad nama jer im mi to dozvoljavamo i uvek im titramo. Na žalost ali je to tako. Ubijaju nas ,sprdaju se sa nama,kod njih nema kajanja ili priznanja,NE!

  • Fidel

    17. april 2023 | 19:47

    Naravno da treba skinuti

  • Косингас

    17. april 2023 | 19:54

    Наравно да треба променити. Они су то урадили још 1991.године. Не знам шта ми чекамо. Уби нас као нацију југоносталгија.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA