Vreme čitanja: oko 2 min.

Na mamografu na Kalemegdanu pregledano 2.150 žena: Svaka deseta moraće na detaljna ispitivanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mobilni mamograf u organizaciji IZJZS Batut, a uz podršku Ministarstva zdravlja nastavlja put po Srbiji, a posle Beograda biće parkiran u Jagodini.

  • 0

Tokom akcije besplatnih mamografskih pregleda u Beogradu, na Kalemegdanu, zaključno sa današnjim danom pregledano je 2.150 žena starosti od 45 do 69 godina, a među 1.630 do sada očitanih nalaza, 240 žena imalo je pozitivan nalaz, odnosno promene na dojkama.

On su upućene na dalju dijagnostiku, rekla je danas direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije (IZJZS) “Milan Jovanović Batut”, dr Verica Jovanović.

Ona je za Tanjug istakla da je odziv žena na mamografski pregled u Beogradu bio izuzetno visok, čime su, kako poručuje, vrlo zadovoljni, jer kako naglašava, to potvrđuje opravdanost takvih javnozdravstvenih aktivnosti.

Jovanović je rekla da je kod 1.390 pregledanih žena nalaz bio uredan, te da je 240 žena imalo pozitivan nalaz, koji zahteva dopunsku dijagnostiku.

- Ti podaci su veoma značajni, jer pravovremeni pregledi u 90 odsto slučajeva dovode do pozitivnih ishoda lečenja raka dojke i očuvanja kvaliteta života obolelih žena. Veoma smo zadovoljni odzivom žena za pregled u mobilnom mamografu - rekla je Jovanović.

Ona podseća da je skrining zlatni standard kada je reč o ranom otkrivanju raka dojke.

- Nije samo u Srbiji visoka stopa oboljevanja, već i u svetu, ali ono što mi možemo to je da smanjimo smrtnost. Upravo je u tome značaj skrininga za žene starosti od 45 do 69 godina i posebno kod onih koje u porodičnoj anamnezi imaju dijagnozu raka dojke - istakla je direktorka Batuta.

Ona je apelovala na žene da se odazovu na pozive za mamografski pregled, jer, kako kaže, i zdrave žene treba da se pregledaju.

Mobilni mamograf u organizaciji IZJZS Batut, a uz podršku Ministarstva zdravlja nastavlja put po Srbiji, a posle Beograda biće parkiran u Jagodini.

- Pregledi se mogu zakazati od 18. aprila, od osam do 15 časova, a zakazani pregledi obavljaće se od 25. aprila, svakog dana od devet do 19 časova. Očekujemo da će se i u Jagodini veliki broj žena odazvati pozivu na besplatni mamografski pregled - poručila je Jovanović.

Mobilni mamograf biće parkiran u ulici Vuka Bojovića bb, preko puta hale sportova u Jagodini, a brojevi za zakazivanje od 18. aprila su: 035/244-762 i 035/244-763 (radnim danima), kao i na 035/8820-557 i 035/815-1960 (subotom i nedeljom).

(Telegraf.rs)

Video: Srbija na prvom mestu u Evropi po broju žena umrlih od raka dojke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA