Vreme čitanja: oko 2 min.

Novo groblje, park sećanja i istorije osnovao je čuveni srpski lekar grčkog imena: Svi su ga znali kao Vladana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đorđević se smatra osnivačem Novog groblja i na tom mestu postavljena je njegova bista

  • 0

Beograd je krajem 19. veka dobio savremeno, uređeno groblje, dostojno pokojnika čiji grobovi danas svedoče o istoriji, društvu i kulturi, a malo je poznato ime čoveka koji je najzaslužniji za to - Hipokratus.

Poznati doktor, ali izuzetno uticajan u društvenom životu, dr Vladan Đorđević, koji je zaista po rođenju dobio Hipokratovo ime, a potom počeo da koristi srpsko Vladan (krat = vladavina), bio je odlučan da se izbori za izgradnju Novog groblja, po evropskom kroju, parcelisani vrt u kome se zna red. Dotada se sahranjivanje vršilo na pomalo haotičnom tašmajdanskom groblju.

Đorđević se smatra osnivačem Novog groblja i na ulazu je postavljena reljefna ploča. Još jedan spomenik ovom lekaru postoji nedaleko od VMA, ali ime, lik i delo dr Vladana Đorđevića kao da je vremenom bilo skrajnuto. I umro je u skromnim uslovima...

Poslednje dane proveo je u sanatorijumu u Badenu kod Beča, a njegovi posmrtni opstaci preneti su u Beograd 3. septembra 1930. godine. Sahranjen je po svojoj želji na Novom groblju, u parceli 26, kraj supruge Pauline i dece Milana i Mare.

Koliko je bio značajan za srpsko društvo na prelazu poslednja dva prohujala veka, govori njegova biografija.

"Vladan Đorđević je rođen je 21. novembra 1844. godine u Beogradu. Otac Đorđe bio je sanitetski poručnik poreklom iz Severne Grčke, a majka Marija poreklom je bila iz cincarske porodice Leko, tako da je kršteno ime Vladana Đorđevića bilo Hipokrates. Vladan Đorđević je studirao i doktorirao medicinu u Beču. Kao lekar, bio je prvi Srbin specijalista hirurgije, prvi se bavio eksperimentalnim radom u medicini, osnovao je Srpsko lekarsko društvo, Srpsko društvo Crvenog krsta, kao i Društvo za gimnastiku i borenje, čiji su nastavljači bili društvo “Dušan Silni” i Sokolski pokret; pokrenuo je i uređivao prvi srpski stručni medicinski časopis “Srpski arhiv za celokupno lekarstvo”, bio je načelnik vojnog saniteta u ratovima i prvi profesor higijene na Vojnoj akademiji, potom načelnik Sanitetskog odeljenja Ministarstva unutrašnjih dela i tvorac modernog medicinskog i veterinarskog zakonodavstva", navodi JKP "Pogrebne usluge".

Bio je i redovni član Srpskog učenog društva, prvi član Srpske kraljevske akademije, prvi počasni doktor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ministar prosvete i crkvenih dela i zastupnik ministra privrede, kraljevski izaslanik u Grčkoj i Turskoj i predsednik Kraljevske vlade (1897-1900).

Dr Vladan Đorđević bio je i gradonačelnik Beograda. Angažovao se za komunalno uređenje grada, a to je podrazumevalo i izmeštanje starog groblja.

Bio je i književnik. Pisao je pripovetke, drame, romane i memoare, bio je hroničar i istoriograf, a preveo je brojna dela iz medicine i srodnih nauka.

Osnovao je i uređivao časopis za književnost, nauku i kulturu "Otadžbina".

(Telegraf.rs)

Video: Na prištinskom groblju iz godine u godinu sve manje Srba dolazi na zadušnice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA