≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beograđanka ubrala maslačak i napravila savršen obrok: Umemo li da koristimo darove prirode?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najbolji specijalitet od maslačka verovatno je - salata

  • 0
Maslačak Foto: Shutterstock

Beogradski parkovi i polja puni su maslačka - karakteristična biljka sa upečatljvim žutim cvetom, koji katkad ulepšava parkove nije samo korov. Ona je jestiva i, kažu ljudi, veoma zdrava. Jedna Beograđanka objasnila nam je kako je iskoristila ovu "organsku" hranu, koje ima na pretek. Naravno, potrebno je odabrati neko čisto mesto, gde nema zagađenja i sigurni ste da ste dobili prirodan, "neprskan" obrok.

"Maslačak je najbolji s početka proleća, ali može se brati sve dok ga ima (u našim krajevima je to odprilike do kraja maja). Mi ga danas često posmatramo kao korovsku biljku koju je potrebno pokositi, ali zapravo reč je o jednoj vrlo korisnoj biljci. Osim što je važan za oprašivače (izvor polena), vrlo je ukusan i možete se koristiti u ljudskoj ishrani", ispričala nam je Milica Lukić.

Deluje kao "obična trava", a zapravo ima specifičan ukus, koji podseća na rukolu.

Najbolji specijalitet od maslačka verovatno je - salata.

Ali, kako ubrati listiće ove biljke?

"Prilikom branja važno je obratiti pažnju da nema tragova nekih oboljenja lista. Stabljika i list trebaju biti zdravog izgleda i zelene boje. Ja ga, nažalost, nisam koristila u ishrani sve do nedavno, kada me je partner upoznao sa prednostima korišćenja maslačka u ishrani. Osim u sveže salate, može se i blago obariti i služiti sa krompirom kao prilog glavnom jelu", priča Milica.

U šumi je moguće naći sremuš i vlašac, a u gradu - maslačak. Lepo je znati da nam priroda sama daje svoje bogatstvo, a na nama je da naučimo kako da ga koristimo.

(Telegraf.rs)

Video: Obrok salate od nekoliko namirnica za 5 minuta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA