≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na ovom izletištu jutros prazno: Prodavci ćumura juče zadovoljno trljali ruke, danas ništa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Prvi maj, praznik rada, koji se u Srbiji tradicionalno obeležava roštiljanjem na izletištima

  • 2
Avala, prvi maj, uranak Foto: Nikola Anđić

Za razliku od Ade Ciganlije i Košutnjaka, na Avali jutros nije bilo ljudi koji su tu došli da roštiljaju za Prvi maj. Kako nam je ispričao prodavac ćumura, na ovom izletištu je juče bilo posla, što nije slučaj i jutros.

Njega smo sreli po povratku sa Avale, nešto posle 7 časova. Kako kaže, posla danas nema ni za lek.

- Tokom vikenda je baš bilo posla, tačnije juče do 17 časova je bilo super a onda je pala kiša. Od jutros sam ovde, niko nije prišao da kupi ćumur - kaže on za Telegraf.rs.

Sa druge strane, kao što smo objavili Ada Ciganlija je okupirana još juče, gde su mladi zauzeli svoje pozicije, a na Košutnjaku prisutni obećavaju žurku. 

Međunarodni dan rada, Prvi maj, širom sveta obeležava se u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme.

Iako 1. i 2. maja nije bilo nereda na ulicama, 3. maja je izbila tuča u kojoj su od strane policije ubijena četiri člana sindikata.

Već 1889. godine je na Prvom kongresu 2. Internacionale ustanovljeno da je „Prvi maj zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost“. Od tada se svake godine godine baš 1. maja obeležava praznik radnika i njihovih prava na svim svetskim meridijanima.

(Telegraf.rs)

Video: Evo kakav je provod za 1. maj na Košutnjaku: Društvo malo, ali odabrano

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG dudlač

    1. maj 2023 | 09:06

    Neko lep i normalan za upoznavanje i druzenje?? ❤️😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA